Kasteelvissers binden strijd aan tegen aalschovers

Kasteelvissers binden strijd aan tegen aalschovers

Met deze boot gaan Johny Catteeuw en Luc Blondeel de strijd met de vissen aan. pli Foto: © pli

ZONNEBEKE - Hengelclub de Kasteelvissers uit Zonnebeke heeft toelating gekregen om in de Kasteelvijver kooien te plaatsen, waarin de vissen kunnen schuilen.

'Nu worden de vissen bejaagd door de aalscholver, een beschermde vogel. Aalscholvers vormen een groot probleem, omdat ze in grote getale aanwezig zijn in de omgeving. Een kolonie aalscholvers kan in geen tijd een vijver volledig kaalvreten', zegt Johny Catteeuw van de plaatselijke hengelclub De Kasteelvissers.

Daarom zullen nu in de Kasteelvijver - net zoals in de Zillebekevijver al met succes gebeurde - kooien worden geplaatst op verschillende plaatsen in de paaiplaats van de vijver. De vissen kunnen daarin vluchten, want de aalscholver kan niet in die kooien. Ze komen volledig onder water te liggen zodat ze geen storend visueel beeld zullen geven aan de vijver.

Schepen van Dierenwelzijn Luc Blondeel: 'We zoeken ook een oplossing voor het probleem van het toeslibben van de vijver. Een mogelijkheid is de plaatsing van een zandvangbak tussen de akkers nabij de vijver en de vijver zelf. Want via de achtergelegen akkers komt er veel water met zand en aarde in de vijver terecht. Door de zandvangbak kunnen het zand en de aarde opgevangen worden.'

Het gemeentebestuur stelt de Kasteelvissers ook een nieuwe boot ter beschikking, waarmee ze kleine klusjes op de vijver kunnen uitvoeren zoals het onderhoud van de pompen. Met de nieuwe boot zullen de Kasteelvissers ook cocolietenkalk uitstrooien op de vijver tegen de sliblaag. Ook de kabel die de paaiplaats scheidt van de rest van de vijver zal worden vervangen door een drijvende lijn met enkele zichtbare kleine boeien.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio