Test-Aankoop trekt op onderzoek in ziekenhuizen

Limburgse campussen krijgen goede punten

Limburgse campussen krijgen goede punten

De tarieven voor een kamer verschillen nogal, maar in Limburg minder dan elders. ppn Foto: © Phillip Pergens

HASSELT - Test-Aankoop begaf zich naar 163 ziekenhuisbalies om te checken of ze hun informatieplicht met betrekking tot het kostenplaatje nakomen. De twaalf Limburgse ziekenhuizen kregen lof, maar er zijn nog pijnpunten.

Test-Aankoop trok naar de balie van maar liefst 163 ziekenhuizen en checkte of ze er hun informatieplicht nakomen. 'Want je weet maar beter op voorhand hoeveel een opname u zal kosten', luidde het bij de onderzoekers.

Uit de resultaten blijkt alvast dat de patiënt die probeert te achterhalen wat de prijzen zijn, niet altijd de informatie krijgt waar hij wettelijk recht op heeft. 'Bovendien zijn er nog steeds ziekenhuizen die toelaten dat artsen ereloonsupplementen vragen aan patiënten op twee- of meerpersoonskamers, terwijl dat in de meeste ziekenhuizen enkel nog gebeurt als de patiënt voor een eenpersoonskamers kiest.'

De informatieverstrekking en ereloonsupplementen blijven problematisch, maar de Limburgse ziekenhuizen mogen best tevreden zijn over hun rapport. Zo bedragen de ereloonsupplementen van artsen maximum honderd procent. Dat is vier keer lager dan sommige ziekenhuizen in Brussel of Luik. In onze provincie kan de arts dus het dubbele vragen voor een prestatie, maar hoger is onmogelijk. Volgens de wet is het zelfs verboden een ereloonsupplement te vragen wanneer je als patiënt in een tweepersoonskamer vertoeft. Slechts een ziekenhuis houdt zich niet aan deze regel: in het AZ Vesalius in Tongeren kan de arts zelf voor de prestatie tot vijftig procent extra aanrekenen.

Wat betreft de informatieverstrekking scoort campus Sint-Anna van Sint-Trudo in Sint-Truiden het best. Binnen de drie categorieën, documentenbundel, een lijst van beschikbare artsen en het geven van mondelinge informatie, krijgen ze een dikke plus. Campus Sint-Jozef doet het iets minder omdat ondelinge info uitblijft, maar ook daar zit het goed wat betreft informatieverstrekking. Daar- tegenover staat de campus André Dumont van Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. Die krijgt voor alle drie de criteria een min.

Wanneer we de drie punten apart bekijken zien we dat slechts vier van de twaalf Limburgse ziekenhuizen een documentenbundel aanbieden, dat drie op vier ziekenhuizen mondelinge informatie verstrekt en iets minder dan de helft (vijf op twaalf) van de ziekenhuizen een lijst van artsen en hun statuut ter beschikking hebben.

Overal iets extra

Voor een kamer voor jezelf betaal je overal iets extra, maar de prijzen blijven in Limburg democratisch en schommelen tussen minimum 25 en maximum 77euro. Het gemiddelde ligt rond de dertig euro. Dat is de benedengrens in vergelijking met andere provincies.

Het duurste kamertje kan je bij het Virga Jesse in Hasselt krijgen, het goedkoopste in Ziekenhuis Maas en Kempen (Maaseik en Bree).

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio