Zwemverbod in De Plas wegens blauwalgen

Zwemverbod in De Plas wegens blauwalgen

Twee jaar geleden was De Plas een vijftal dagen afgesloten wegens blauwalgen. De civiele bescherming kwam toen ter plaatse.ibo Foto: © Inge Bosschaerts

ROTSELAAR - Er mag voorlopig niet gezwommen worden in De Plas in Rotselaar. In de vijver zitten mogelijk giftige blauwalgen.

Zwemmers die gisteren een duik wilden nemen in De Plas in Rotselaar waren eraan voor de moeite. De publieke zwemvijver op domein Ter Heide is voorlopig verboden terrein voor zwemmers. Boosdoener: de cyanobacteriën of blauwalgen.

'De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) komt elke week stalen nemen in De Plas en zag deze week een blauwgroene drijflaag op het water', zegt burgemeester Dirk Claes (CD&V). 'Wellicht gaat het om cyanobacteriën. Dat zijn blauwalgen die giftige stoffen aanmaken. De VMM heeft stalen genomen. Pas zaterdag weten we met zekerheid om welke stof het gaat. Toch hebben we preventief beslist om een zwemverbod in te voeren in De Plas. Hoe lang dat precies van kracht blijft, is nog onduidelijk. Pas als de waterkwaliteit weer op punt is, wordt het zwemverbod weer opgeheven.'

Het is de tweede keer dat een zwemverbod ingevoerd wordt in De Plas omdat er blauwalgen aangetroffen zijn. Twee jaar geleden gebeurde dat tijdens een warme periode. Vandaag laten de gevolgen zich minder voelen, omdat het door het kwakkelweer sowieso niet aanschuiven is aan de kassa van De Plas. Dapperen die de voorbije dagen toch een duik namen in De Plas moeten zich bovendien weinig zorgen maken. Het gif van de blauwalgen kan de huid lichtjes irriteren, maar dringt er niet door. Vergiftiging gebeurt alleen door inname van water via de mond. Bij volwassenen doen ernstige vergiftigingen zich zelden voor. Kleine kinderen zijn wel kwetsbaar, omdat zij sneller en meer water binnenkrijgen. Hun lichaamsgewicht is bovendien lager.

Mogelijke klachten zijn een geïrriteerde rode huid, jeuk, hoofdpijn, maagkrampen, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. De klachten beginnen twaalf uur na het zwemmen en houden ongeveer vijf dagen aan.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio