Dewinter nodigt schepen uit voor huldiging van diens oom

VB in de clinch met Van Bellingen

Foto: © Marc Herremans

BAZEL - De Sint-Niklase schepen Wouter Van Bellingen weigert in te gaan op de uitnodiging van het Vlaams Belang om samen met Filip Dewinter wijlen Amedee Verbruggen te huldigen. Van Bellingen was het lievelingsneefje van Verbruggen.

Wim Dehandschutter

Het Vlaams Belang organiseert op 1 mei een manifestatie voor Amedee Verbruggen in het Oost-Vlaamse Bazel, een deelgemeente van Kruibeke. Verbruggen (1886-1980) was een grote naam uit de Vlaamse Beweging. Omwille van zijn sociaal engagement werd hij de kasseilegger van Bazel genoemd en kreeg hij na zijn dood een standbeeld op het kerkplein van het dorp. Verbruggen is ook de grootoom van Wouter Van Bellingen, de bekendste schepen van het land.

Vlaams-Belangvoorman Filip Dewinter heeft nu Van Bellingen uitgenodigd om op 1 mei een krans te komen leggen aan het standbeeld van diens familielid. ,,Dat zou pas een teken van verdraagzaamheid en godsvrede zijn'', vindt Dewinter.

,,Ik heb helemaal geen uitnodiging ontvangen van het Belang, noch telefonisch noch via post of e-mail'', reageert Van Bellingen, naar eigen zeggen het lievelingsneefje van Verbruggen. ,,En daarbij, ik zou er niet op ingaan.''

,,Verdraagzaamheid is een schone zaak, maar zover willen Van Bellingen en de missionarissen van de verdraagzaamheid niet gaan'', repliceert Dewinter op de weigering.

Van Bellingen: ,,Ik vind het weinig respectvol om mijn grootoom politiek te gebruiken of misbruiken. Hij is trouwens al in november 2005 gehuldigd in een viering over de partijgrenzen heen.''

Koppels spoorloos

Het Vlaams Belang heeft het de jongste dagen gemunt op de Sint-Niklase schepen van Burgerlijke Stand. De partij vroeg zich eerder deze week openlijk af waarom de drie koppels die Van Bellingen weigerden als ambtenaar, spoorloos zijn.

,,Bij één paar zou het niet om racisme gaan, maar om politieke overtuiging. Het koppel van socialistische huize zou op het stadhuis hebben laten verstaan dat ze niet door die vuile zwarte getrouwd wilden worden, maar dat sloeg dan op Van Bellingens Vlaamsgezinde roots'', meent Filip Dewinter.

De Sint-Niklase burgemeester Freddy Willockx (SP.A) heeft dat verhaal ook al gehoord en zelfs doorverteld. Maar volgens hem gaat het om een ,,uit de hand gelopen grap''.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees