Stad wil woningen op huidig ziekenhuisterrein

Site AZ Alma wordt in 2017 'De Hartwijk'

Site AZ Alma wordt in 2017 'De Hartwijk'

De huidige ziekenhuissite wordt 'De Hartwijk'.emv Foto: © emv

EEKLO - Het stadsbestuur heeft grootse plannen met de huidige site van AZ Alma, tussen Moeie en de Koning Albertstraat. Op dit vier hectare grote terrein wil men vanaf 2017 een uniek stadsvernieuwingsproject uitvoeren. Het terrein heeft ook al een naam: 'De Hartwijk'.

AZ Alma wil in 2017 verhuizen naar het nieuwbouwziekenhuis aan de Ringlaan. Op dat moment komt de huidige site aan de Moeie in bezit van de stad, die in ruil de grond geeft waarop het nieuwe ziekenhuis wordt gebouwd. Maar het stadsbestuur wil niet wachten tot 2017 om plannen te maken voor dat terrein, dat eigenlijk pal in het stadscentrum ligt, op een paar honderd meter wandelen van de Markt. Een speciale gemeenteraadscommissie kreeg deze week al te horen wat men voor ogen heeft met De Hartwijk.

'De Hartwijk is een vlag die vele ladingen dekt', zegt stedenbouwkundig ambtenaar Dirk Waelput. 'Het gaat om een wijk met een hart, het terrein ligt in het hart van de stad én het refereert aan de vroegere Heilig Hartkliniek, nu AZ Alma campus Eeklo.'

Eeklo stuurt deze week nog een dossier op om de plannen voor de Hartwijk door de Vlaamse Overheid gesubsidieerd te krijgen als stadsvernieuwingsproject. Die steun kan oplopen tot 60.000 euro, maar dan moet het wel om een bijzonder en interessant project gaan. De plannen die de stad met de Hartwijk heeft, zijn in elk geval opmerkelijk.

Zo wil men op het terrein een mix van groenvoorzieningen en verschillende woonvormen samenbrengen.

De site moet plaats bieden aan sociale woningen, maar bijvoorbeeld ook aan co-housingprojecten (waarbij gezinnen gemeenschappelijke ruimtes delen). Daarbij komt veel groen, een centrale ontmoetingsruimte en moestuinen.

Unieke kans

Er wordt ook gedacht aan de oprichting van een bewonerscoöperatieve om de Hartwijk mee te helpen realiseren. 'Dit is een unieke kans voor Eeklo', zegt Waelput, 'Dit kan een voorbeeldproject, ook voor de ons omringende gemeenten worden.'

Maar makkelijk wordt dat zeker niet. Zo is het nog niet duidelijk welke delen van het huidige ziekenhuis behouden zullen blijven. Enkele delen van de site moeten alvast met de nodige zorg aangepakt worden: de kapel aan de Koning Albertstraat met het geklasseerde interieur, maar ook de vroegere kinderkribbe (thans De Meerling) is een gebouw met een bijzondere architecturale waarde. En dan zijn er nog de aangrenzende partners: Kinderlach, WZC Avondzegen, WZC Sint-Elisabeth, de MBV-wijk in de oksel Koning Albertstraat-Tieltsesteenweg, Electrabel met de te saneren parking in de Cocquytstraat,...

Eeklo wil het administratieve huiswerk achter de rug hebben tegen 2017 om, na het vertrek van AZ Alma, snel met de realisatie van de Hartwijk te kunnen starten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio