Gerecht vindt geen bewijs dat ex-renner producten leverde aan renners

Wim Vansevenant opgelicht door zijn dopingleveranciers

Wim Vansevenant opgelicht door zijn dopingleveranciers

Foto: photonews

Het dopingonderzoek naar Wim Vansevant (40) is afgerond. Het Ieperse parket besluit dat de ex-profrenner op een Australische website het verboden hormonale ‘supermiddel' TB-500 bestelde, maar werd opgelicht en drie flesjes aminozuren opgestuurd kreeg. ‘Het gaat niet om doping, dus verdient hij geen straf', zegt zijn advocaat.

Douaniers van de luchthaven van Zaventem onderschepten begin juni vorig jaar een verdacht dopingpakket uit Australië. Bestemmeling: Wim Vansevenant, ex-profwielrenner en drievoudig rode lantaarn in de Ronde van Frankrijk. In het pakket zat het nieuwe hormonale ‘supermiddel' TB-500. Het actieve bestanddeel thymosine valt onder de verboden categorie van peptidehormonen. Het paardenmiddel zit in dezelfde klasse als de beter bekende dopingbroertjes groeihormoon en epo. Specialisten noemen het spul supergevaarlijk.

Meteen begon een Brugse onderzoeksrechter een onderzoek tegen de ex-renner uit het West-Vlaamse Eernegem. De timing van de vondst was bijzonder ongelukkig voor Vansevenant. Het gerecht vermoedde namelijk dat hij mogelijk dopingleverancier speelde voor andere renners. Misschien wel wielrenners van Omega Pharma-Lotto, de ploeg waarvoor hij enkele weken later in de Tour als vipchauffeur zou fungeren.

‘Ik voelde mijn lichaam ouder worden. Daarom ging ik op websites op zoek naar een voedingssupplement dat mij zou helpen om mijn lichaam weer op te bouwen. Wat ik kocht, was niet om door te verkopen. Het was voor eigen gebruik. Ik heb het alleen gekocht omdat op de website stond dat het honderd procent dopingvrij was', reageerde Vansevenant snel. Volgens hem was de TB-500 louter een middeltje tegen ouderdom. Hij had het middel naar eigen zeggen voordien al een keer besteld. Voor de onderschepte lading, drie flesjes van 10 milliliter, betaalde hij 1.471 euro.

Geen doping

Volgens het Ieperse parket bekende Vansevenant aan de speurders wel dat hij wist dat het om dopingproducten ging. Het onderzoek is sinds kort afgerond. ‘Uit analyse is gebleken dat de inhoud van die flesjes niet overeenstemt met het product, het etiket op het product en de verklaringen van de ex-renner', zegt parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet. Met andere woorden: Vansevenant bestelde dopingproducten maar in Australië werd gesjoemeld met het paardenmiddel. ‘Er werden aminozuren aangetroffen, geen dopingproducten. Er is ook geen bewijs gevonden dat hij producten leverde aan derden.'

Het parket wil Vansevenant daarom niet laten vervolgen voor drugsinbreuken, wel voor schending van de geneesmiddelenwetgeving. ‘Hij had geen vergunning om dergelijke producten in te voeren', aldus Lescrauwaet.

‘Een muis gebaard'

Marijn Van Nooten, de advocaat van Vansenvant, vroeg de Brugse raadkamer gisteren om ‘Seevie' volledig buiten vervolging te stellen. ‘Hij geeft toe dat hij die producten bestelde maar hij wist niet dat het om doping gaat. Dit dossier werd voorgesteld als een olifant, maar het heeft een muis gebaard. De vraag is nu nog maar of deze muis ook strafrechtelijk beteugelbaar is. Wij menen alvast van niet.'

Het openbaar ministerie vroeg extra tijd om Van Nootens visie op de zaak te ontleden. Op 6juni beslist de raadkamer of de ex-profrenner zich voor een rechter moet verantwoorden. In theorie riskeert Vansevenant maximaal één jaar cel. ‘Hij is absoluut geen dopingleverancier en wil maar één ding: dat deze affaire zo snel mogelijk achter hem ligt', aldus Van Nooten.

Corrigeer