'Mijn Restaurant!'-kandidate krijgt titel

Yanaika verkozen tot 'Lady Chef of the Year'

Yanaika verkozen tot 'Lady Chef of the Year'

kvh Foto: © Kizzy Van Horne

HASSELT - Yanaika Skrzyszkowiak (30) van restaurant Exquisa heeft de titel 'Lady Chef of the Year' gekregen. Ze is de jongste Lady Chef ooit, maar volgens de critici heeft ze de titel dubbel en dik verdiend.

Een resem culinaire journalisten en andere Bourgondiërs zakten gisteren af naar het Hasseltse restaurant Exquisa om te genieten van de culinaire capaciteiten van Yanaika Skrzyszkowiak van restaurant Exquisa. Met de titel 'Bru Lady Chef of the Year' op zak werd ze verwacht om een menu te serveren waarin het thema 'Puur' helemaal tot z'n recht kwam. Ze serveerde Noorse haring, gedroogde Ganda ham, Iberico varkensvlees en geitenkaas met een selectie van Zuid-Afrikaanse topwijnen, waar iedereen van genoot. 'Yanaika heeft deze titel echt verdiend', zegt Dirk De Prins, culinair journalist en jurylid van Mijn Restaurant!. 'Ze is op enkele jaren tijd enorm geëvolueerd.'

Yanaika kreeg nationale bekendheid toen ze in 2008 met haar vriendin Stephanie Deneux deelnam aan het vtm-programma Mijn Restaurant!. Ze werden toen tweede. Dit keer waren het de lezers van Culinair Ambiance en een jury van culinaire journalisten die uit 200 vrouwelijke chefs Yanaika kozen als winnares. Met de titel wil de organisatie vrouwelijke chefs die staan voor kwaliteit, creativiteit en vrouwelijke finesse in de keuken in de bloemetjes zetten. Voor de vrouwelijke chefs is het een van de belangrijkste titels die je kan ontvangen.

Ook de stad Hasselt is trots op Yanaika. 'We zijn de hoofdstad van de smaak, en dat bewijst ook restaurant Exquisa en chef Yanaika', meldt burgemeester Hilde Claes (SP.A). Yanaika is bovendien de tweede Hasseltse chef die de titel in ontvangst mag nemen. In 2004 ging Sidy Plessers van 't Claeverblat haar al voor.

Voor Yanaika is het toch een beetje een droom die uitkomt. 'Het winnen van deze titel is gewoon prachtig voor mij en voor Exquisa. Elke vrouwelijke chef hoopt deze titel ooit eens te winnen', zegt Yanaika. 'Maar toch had ik het dit jaar nog niet verwacht. Na mijn deelname aan 'Mijn Restaurant' heb ik in alle luwte mijn keuken en restaurant verder kunnen verfijnen. Ik heb me kunnen concentreren op wat ik graag doe, het ontwikkelen van nieuwe gerechtjes en het ontdekken van nieuwe producten. Het thema dit jaar 'Puur' past helemaal bij mij. Ik leer elke dag nog bij. Het is dan ook tof dat deze evolutie duidelijk geapprecieerd wordt', zegt Yanaika.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio