Beurs nieuws

Griekse gek doet iedereen pijn

Griekse gek doet iedereen pijn

Foto: © pvg

De leider van de tweede partij van Griekenland wil 'foert' zeggen tegen de afspraken met Europa. Geen wonder dat dan zelfs de Amerikaanse beurzen buigen.

Wall Street dook zeer snel 1,5procent lager om dan te herstellen. De kans dat Alexis Tsipras van de extreemlinkse partij Syriza een regering op de been kan brengen is volgens kenners onbestaande, maar dat hij alleen al tot vrijdag toch de tijd heeft, tergt elke mens die het financieel systeem liever niet bedreigd ziet.

Mocht Griekenland het toch als eenling wagen, zal de wereld en zelfs Europa wel blijven draaien, maar rimpelloos zal het ook niet verlopen. Tegelijk is deze Griekse soap met zoveel drama ook een mooi excuus voor Wall Street om wat lucht uit de koersen te laten. Op 1mei waren de Amerikaanse beurzen nog maar rond de tien procent van hun hoogste peil ooit verwijderd. De aandelen op Wall Street zijn veel minder getroffen door de crisis in de eurozone dan de beurzen in Europa. De Europe Stoxx 600 noteert nog ruim 35procent onder het recordpeil.

Maar dat verhindert de beurzen hier niet om toch nog verder te corrigeren. Opmerkelijk gisteren was dat de Europese beurzen pas echt onderuit gingen toen ze zagen dat Wall Street scherp lager ging. Dus zelfs met een Europese gebeurtenis, laten beleggers hier zich leiden door de reactie van de grote broers op Wall Street. Parijs ging 2,8procent lager en Frankfurt 1,9procent. De Duits-Franse as keek machteloos naar het geknoei in Griekenland.

Jammer, want er was gisteren goed economisch nieuws. Zo steeg de industriële productie in Duitsland met een indrukwekkende 2,8 procent. Mede dankzij de bouwsector, die dus niet overal in zak en as zit. En in de VS werd nog eens bevestigd dat de woningmarkt aan het uitbodemen is. De prijzen in maart gingen 0,8procent hoger.

Nog interessanter was dat de eigenaars van kleine bedrijven in de VS het weer meer zien zitten. Het vertrouwen ging naar het hoogste niveau sinds februari 2011. Kleine Amerikaanse bedrijven hebben erg geleden, omdat ze in tegenstelling tot de grote bedrijven niet op de markt aan kredieten konden komen toen de banken de kraan dichtdraaiden. Een plus aan de huidige correctie is dat ook de grondstoffen klappen krijgen. De olieprijs lijkt eindelijk te buigen en ook de goudprijs zakte fors terwijl de dollar wint tegenover de euro.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio