Geen algemene tv-zender meer

Exqi Plus kapt ermee

Exqi Plus kapt ermee

Gabriël Fehervari schroeft zijn ambities fors terug. pn

Exqi Plus wordt vanaf deze zomer een volledige sportzender. Alfacam-oprichter Gabriël Fehervari geeft zijn droom van een eigen algemene tv-zender op, ook al heeft hij daarin liefst 4,5 miljoen euro van zijn privékapitaal geïnvesteerd.

Fehervari behoudt wél nog zijn cultuurzender Exqi en zijn sportzender. Exqi Plus neemt daarvan gewoon de programmatie over, waardoor die ook op de kabel komt voor analoge kijkers. Tot nog toe was Exqi Sport alleen digitaal te bekijken. Fehervari koesterde lange tijd nochtans steile ambities: hij hoopte zelfs VRT en VTM naar de kroon te steken met een nieuwe algemene zender, bovenop de sport- en cultuurzenders die hij al heeft.

Positieve programma's

Belangrijk daarbij was zijn hoop om meer positieve programma's te maken. 'We hebben nood aan meer Nicole en Hugo', zei hij twee jaar geleden. Hij wilde een zender zonder Temptation island, en met meer aandacht voor positieve boodschappen: 'Ik ben daar heel beredeneerd mee bezig. Ik heb nog nooit ondernomen zonder zeker te zijn. Mijn buikgevoel zegt mij dat daar plaats voor is en dat blijkt ook uit research.'

Hij huurde onder anderen Wim Van Severen in, voormalig directeur televisie van de VRT, om zijn project voor te bereiden. Maar dat raakte maar niet van de grond. Fehervari nam via Alfacam, dat tv-opnames van allerlei evenementen realiseert, ook een participatie in het productiehuis van Peter Van den Begin en Stany Crets, om hun humorserie Kiekens te kunnen uitzenden. Uiteindelijk raakte die verkocht aan de VRT omdat Exqi het geld niet vond.

In februari kwam Exqi Plus uiteindelijk dan toch op de kabel, met een heel beperkt programmaschema. Het pronkstuk moest Stedenspel worden, een nieuwe versie van het legendarische Spel zonder Grenzen uit de oertijd van de televisie. Maar ook dat kon de grote massa niet lokken. Twee maanden na de lancering van Exqi Plus moest de zender zich op weekdagen al beperken tot sportuitzendingen. Vanaf deze zomer wordt dit zeven dagen op zeven zo. Woordvoerder Sven Verresen laat er geen twijfel over bestaan dat er na de zomer géén nieuwe algemene zender weerkeert. Verresen beklemtoont ook dat het beursgenoteerde Alfacam niet betrokken is in Exqi: Fehervari financierde zijn televisieproject met privékapitaal.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees