Beloning voor weldoeners in de buurt

Rabotwijk krijgt eigen munt

Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Als eerste buurt in Vlaanderen kan je voortaan in de wijk Rabot-Blaisantvest behalve met euro's ook betalen met een eigen munt. Het Toreke, zoals de alternatieve buurtmunt heet, wordt gegeven aan bewoners die zich positief inzetten voor de wijk en is een echt betaalmiddel.

Arlette Dudal en Roger Vanden Berghe hebben de gevel van hun rijhuis in de JozefII-straat zo fris geverfd en van plantjes voorzien dat de hele straat erdoor opfleurt.

Ekrem Balci, een Turkse man uit de Rietstraat, houdt de volkstuintjes van De Site zo netjes mogelijk.

Alain en zijn vriend geven voetbaltraining aan de lokale jeugd.

Al deze bewoners dragen hun steentje bij om de wijk Rabot-Blaisantvest properder, groener, veiliger en prettiger te maken. Ze worden daar niet voor betaald. Hoewel, vanaf nu worden de buurtbewoners wel beloond voor positief gedrag.

Zet bloemen op de vensterbank en je krijgt 10 Torekes. Hou de omgeving van de woontorens aan het Rabot netjes en je ontvangt 250 Torekes per maand. Voeder de kippen op De Site en je wordt beloond met 250 Torekes per maand. Allemaal taken die niet worden verricht door betaald personeel.

Speciaal loket

Een Toreke is een echt biljet dat er een beetje uitziet als Monopoly-geld, maar waarmee je wel iets kan omruilen. Voorlopig kan dat alleen in enkele buurtwinkels, zoals bakkerijen en groentewinkels. Een biljet van 10 Torekes heeft daar de waarde van 1 euro. Maar aan het speciaal loket in de Wondelgemstraat 73a kan je de Torekes ook omruilen voor tickets van De Lijn of de bioscoop.

‘Ik vind het een goed initiatief', zegt Ergun Kenan van de deelnemende groentewinkel in de Wondelgemstraat. ‘Er wordt hier veel zwerfvuil op straat achtergelaten. Als de Torekes zouden kunnen helpen om dat te verminderen, zou dat fantastisch zijn.'

‘We kennen allemaal de mijlen die je kan verdienen bij een vliegtuigmaatschappij of de punten die je kan verzamelen in een warenhuis', zegt Guy Reynebeau, schepen van Welzijn. ‘Maar daar is het doel klanten aan zich te binden en winst te maken. Wij willen de Torekes gebruiken om sociale winst te maken.'

Als de Torekes na de eerste fase van 1 jaar een succes blijkt, is het de bedoeling de munteenheid uit te breiden naar andere wijken van de stad. Dan kan de naam van de munt, die nu slaat op de twee hoge woonblokken aan het Rabot, ook verwijzen naar de historische Gentse torens.

www.torekes.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio