Slimme camera's gaan voetgangersgebied bewaken


Begin volgend jaar zet Stad Gent slimme camera's in om het voetgangersgebied te controleren. De camera's kunnen nummerplaten herkennen en weten ook welke wagens wel of niet in het gebied mogen. ‘Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor de handhaving van het voetgangersgebied', zegt Martine De Regge (SP.A), schepen van Mobiliteit.
Een kleine 10.000 chauffeurs hebben een vergunning om met hun wagen of vrachtwagen stapvoets in het voetgangersgebied te rijden. Het gebied is beperkt toegankelijk voor gemotoriseerde voertuigen om te kunnen laden en lossen tussen 11 en 18 uur. De vergunning geeft geen toelating om te parkeren. Vrachtwagens van meer dan 10ton zijn niet toegelaten. Er zijn jaarvergunningen en vergunningen van één tot 14 dagen. In de nabije toekomst zullen vergunningen wellicht via sms of langs digitale weg kunnen worden aangevraagd.
Wie geen vergunning heeft, mag niet in het voetgangersgebied. Elke dag proberen tientallen chauffeurs het verbod te ‘omzeilen'. Voor de start van de werken in de binnenstad werden ze - tijdens de gewone werkuren - tegengehouden door agenten die opgesteld stonden aan het belfort en de Sint-Michielshelling.
Bijna 14 jaar geleden ontstond in Gent het grootste autoluwe voetgangersgebied in België; het is 35 hectare groot. Sinds die tijd probeert de stad om auto's zonder vergunning weg te houden uit dat gebied. Daar dag en nacht politiebewaking hebben, is onmogelijk.
Vergeefs
Na jaren van vergeefse strijd tegen hardleerse chauffeurs, begon het stadsbestuur vanaf 2005 naar alternatieven te zoeken. Een goede oplossing vinden had heel wat voeten in de aarde. Er was toen al sprake van slimme camera's, maar er kwamen bezwaren inzake privacy. Verzinkbare paaltjes bleken geen geschikte oplossing. Bij paaltjes moet er altijd iemand in de buurt zijn die kan ingrijpen als het misloopt. De slimme camera's bleken uiteindelijke de enige goede oplossing, omdat die camera's geen mensen filmen, alleen nummerplaten.
‘Het zijn een soort flitspalen met een camera in. Ze fotograferen elke auto die het gebied binnenrijdt en doen aan automatische nummerplaatherkenning. De computer achter de camera kan opzoeken of de nummerplaat gekoppeld is aan een vergunning voor het voetgangersgebied. Als dat niet het geval is, wordt de nummerplaat bijgehouden. Op basis van de beelden wordt een boete uitgeschreven want het is een overtreding van de wegcode', zegt schepen Martine De Regge. In steden als Turnhout, Leiden, Londen, Genua en andere Italiaanse steden wordt dergelijk systeem al gebruikt.
Taxi's
De camera's zullen aan de belangrijkste toegangswegen tot het voetgangersgebied worden geplaatst. Borden aan die toegangswegen zullen waarschuwen voor camera's. De borden worden op die manier gemaakt dat buitenlandse chauffeurs ze kunnen lezen. Het gaat om de assen van de Belfortstraat, de Sint-Michielshelling, het Sint-Baafsplein en het Veerleplein. Vooral op de as Sint-Baafsplein, Cataloniëstraat, Sint-Michielshelling is er nogal wat doorrijdend verkeer. Daar zijn taxi's bij. Taxi's mogen alleen in het voetgangersgebied om mensen op te halen of af te zetten, ze mogen er niet zomaar doorrijden. Tot het voetgangersgebied geven nogal wat kleine straatjes toegang. In de kleine straatjes blijven paaltjes staan.
Met het nieuwe systeem wil stad Gent kosten sparen en de agenten veel nuttiger werk laten doen.