Waarom het voor Belgen zo moeilijk is om de Primavera te winnen

De vloek van Sanremo

De vloek van Sanremo
Philippe Gilbert is voor deze Milaan-Sanremo gespreksonderwerp nummer één. Als iemand het verschil kan maken op de Poggio, is hij het wel. Maar dat is geen garantie op succes, zo leert het vaderlandse verleden.

Gilbert vola, kopt de Gazzetta dello Sport. Gilbert vliegt. De Waal krijgt een 8,5 in de roemruchte pronostiek van de roze gazet, goed voor een tweede stek net onder Thor Hushovd. Een jaar geleden werd er een andere landgenoot op dezelfde manier bejubeld: Tom Boonen. En daarvoor waren er Museeuw, Van Petegem, Vanderaerden,... Vooraf allemaal wel eens bovenaan de lijst, zaterdagavond echter nooit.

De laatste driekleur op de erelijst staat achter het jaar 1999: Andreï Tchmil, maar dat was eigenlijk maar een halve Belg. Voor een hele moeten we nu al 30 jaar teruggaan: Fons De Wolf, 1981. Zelfs met Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije - monumenten die de doorsnee Belgische coureur minder liggen - is het niet zo erg gesteld. Aan favorieten nochtans geen gebrek aan de Bloemenrivièra, maar er lijkt stilaan een Belgische vloek te rusten op Sanremo.

Eén fractie

Hoe komt dat? Een deel van het antwoord schuilt in het karakter van de wedstrijd zelf. Je mag nog torenhoog favoriet zijn, je kan nog tonnen buskruit in de benen hebben: dat alleen is niet genoeg. ‘In Parijs-Roubaix wint de sterkste, in Sanremo diegene die het Lot aan zijn zijde heeft', zegt Filippo Pozzato.

Dat geldt in de eerste plaats voor de aanvallers. Dat Gilbert vliegt, garandeert niet dat hij zaterdag ook wegvliegt op de Poggio. ‘Daar zijn het niet zozeer je eigen benen die bepalen of je wegrijdt, wel die van een ander', weet Tom Boonen. ‘Ik herinner me de editie die Pozzato won (2006, red.). Toen nam Ballan een groepje mee en werd er in het peloton 20 seconden getwijfeld.' Eén seconde te veel om Pippo echt terug te pakken.

Ook in de spurt gaat het zo: één fractie te lang wachten, één verkeerd achterwiel, en het is voorbij. De focus op details is doorslaggevend, en daarom staat iemand als Oscar Freire zo vaak op de erelijst. Deze koers is niet alleen op zijn lijf geschreven, het is ook altijd zijn hoofddoel. Mentaal leeft hij, net als Zabel indertijd, jaar na jaar naar Sanremo toe. Het hoofd van Boonen zit nu al vaak in Vlaanderen. En dat van Gilbert in Luik.

On-Belgisch

Het verklaart niet alles. Want eens de zeebries vanmiddag het peloton tegemoet waait, is zelfs voor Belgen de Ronde het verst van de gedachten. Dan ruiken ze de streep, en telt maar één ding: winnen. Daarom blijft het opvallend dat mannen als Museeuw en Boonen, uitgerust met een neus voor grote zeges, nooit de goede kans roken.

‘Omdat dit een typisch Italiaanse koers is', zegt Patrick Lefevere. ‘Rustige aanloop, heel explosieve finale: dat kennen we bij ons bijna niet. In Vlaanderen barst de koers traditioneel al heel vroeg open, zijn er heel weinig grote koersen waar er onder de rode vod nog 40 renners kunnen winnen. Het is die manier van koersen die onze renners eigenlijk niet ligt.'

Voor één man geldt dat niet: Philippe Gilbert. Kijk naar zijn uitslagen en je weet genoeg. De Waal won zowat alle grote Italiaanse koersen: Lombardije, Piëmonte, Strade Bianche, een etappe in de Giro én één in de Tirreno. Maar ééntje mist hij nog: La Classicissima, klassieker der klassiekers. ‘Die verschilt dan ook op één vlak van al die andere Italiaanse koersen', zegt Phil. ‘De finale is niet zo selectief.'

Waakhonden

Kan het vandaag lukken? Ja. Het kan. ‘Er zijn in dit peloton twee renners die de punch hebben om iedereen uit het wiel te knallen: Gilbert en Cancellara', denkt Lefevere. Anderzijds wordt het dit jaar voor aanvallers moeilijker dan ooit. Gilbert heeft wel enkele bondgenoten in Katusha, Liquigas en Sky. Zij moeten ook de koers hard maken zodat iedereen bien cuit aan de Poggio begint.'

‘Maar daar krijgt Gilbert een bende waakhonden op zijn achterwiel. Michele Scarponi bijvoorbeeld, in topvorm maar wel in dienst van Petacchi. En Heinrich Haussler, die nooit een trap te veel moet geven met Hushovd en Farrar achter hem. Dat superteam van Garmin-Cervélo heeft de sleutel van deze Primavera. Hun strategie bepaalt de tactiek van het hele peloton. Of, in de visie van Tom Boonen: hun benen bepalen of Gilbert de koers wint.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.