Hof onbevoegd voor klacht tegen journalist

GENT - Het hof van beroep in Gent heeft zich onbevoegd verklaard in de zaak van de Gentse journalist Marc Ernst. De man werd beschuldigd van laster en eerroof, maar persmisdrijven mogen enkel door het hof van assisen worden beoordeeld.

Ernst is nochtans geen erkend beroepsjournalist. Hij is een publicist, die onder meer een website onderhoudt over management in het algemeen en personeelsmanagement in het bijzonder. Hij was ruim zeven jaar uitgever en hoofdredacteur van het door hem opgerichte hrm.net.

Maar omdat Ernst ook uitgever is, waar het grootste deel van zijn inkomsten uit voortvloeit, kan hij geen beroepsjournalist zijn. Het feit dat hij enkel bijdragen levert via websites en dus een zogenaamde ‘blogger' is, hoeft volgens zijn advocaat geen bezwaar te zijn om hem niet te beschouwen als journalist.

Eén bedrijf voelde zich geviseerd door de bijdragen van Ernst op het internet, waar volgens de zaakvoerder onwaarheden en dingen uit de context werden gepubliceerd. Het bedrijf diende klacht in voor laster en eerroof.

Het hof oordeelde nu dat Ernst weldegelijk als journalist moet worden beschouwd en verklaarde zich onbevoegd de zaak te behandelen. Het is weinig waarschijnlijk dat de zaak nu nog ten gronde zal behandeld worden voor een assisenhof.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio