Streekproducten vinden internationaal publiek

Brusselaars vergapen zich aan vermaarde Houtemse jaarmarkt

De Brusselse kinderen Cristian (7) en Robert (5) Machidon mochten op de rug van een koe. hrb Foto: © Herman Ricour

SINT-LIEVENS-HOUTEM - In het Warandepark in Brussel vond gisteren een miniversie plaats van de jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem. Vooral de koeien genoten veel aandacht van de stadskinderen.

Omdat de Houtemse historische jaarmarkt van 11 en 12november sinds vorig jaar erkend is als Unesco-werelderfgoed, mocht het gemeentebestuur op de nationale feestdag gisteren de traditie nationaal promoten.

Er werd daarbij op geen inspanning gekeken: alle streekproducten waren vertegenwoordigd en er stonden zowel oude landbouwmachines als Halflingerpaarden en koeien om de bezoekers te laten kennismaken met het plattelandsleven.

De koeien, drie oude rassen en drie moderne, waren veruit de populairste attractie. ‘De overrompeling was nog groter dan in een dierentuin', zegt Gabriël Deschuymer, die verantwoordelijk was voor de dieren. ‘Veel mensen zijn eens over de vacht van de dieren komen wrijven en de grootste durvers hebben de koeien met de hand gemolken. We hebben honderden bekertjes uitgedeeld.'

Vreemde reacties van de bezoekers ontbraken niet. ‘We hebben hier kinderen gehad die vroegen of die bruine koe nu chocolademelk geeft. Anderen vroegen ons waarom de melk warm was en of er nu ook stieren bij stonden. Typisch voor stadsmensen', lacht hij.

In de tent waar het Sint-Livinusbier werd getapt, was de sfeer ook de hele dag goed. Onder anderen Christel De Clercq (26) en Katrien De Brucker (29) waren er in de weer voor carnavalsgroep De Kiekepuutn. ‘Een heel tof initiatief van de gemeente om naar hier te komen. Ondanks de regen amuseert iedereen zich goed en veel dorpsgenoten zijn met de bus speciaal naar hier gereden om mee te vieren', vertellen ze. ‘We denken dat Houtem nu wel bekendheid gekregen heeft tot buiten de landsgrenzen. We hebben de hele dag veel buitenlanders bediend en die waren ook enthousiast over de dingen die ze zagen. Nu de jaarmarkt erkend is als werelderfgoed, zou het best kunnen dat we meer buitenlanders in ons dorp zullen krijgen. Dat streelt onze ijdelheid wel.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio