Virtuele en echte realiteit

Virtuele en echte realiteit

Foto: © Dominique Dierick

GENT - De stadshal begint goed vorm te krijgen, maar een geoefend oog ziet nu pas goed dat de situatie zoals ze wordt weergegeven op de schetsen aan de werf, verschilt van de realiteit. En daarbij valt op dat de stadshal in het echt meer ruimte inneemt dan in de virtuele realiteit.

'Maar dat is daarom geen slechte zaak', oordeelt Marc Dubois, hoofddocent architectuur aan Sint-Lucas. 'Naar mijn mening oogt de realiteit beter dan de schetsen. Ja, je kan zeggen dat het uitzicht op de Sint-Niklaaskerk minder goed is dan de schets weergeeft. Maar stap gewoon twintig meter verder langs het Belfort en je beschikt over een ononderbroken zicht op de kerk. En wanneer je de lijn van de goot van de stadshal doortrekt, kom je ook in de realiteit aan de onderzijde van het bovenste raam van het gebouw De Fontein uit. De stadshal is dus niet hoger.'

Het mag duidelijk zijn, Marc Dubois hoort thuis in het kamp van de voorstanders van de stadshal. 'Laat het mij zo zeggen: een gat in de stad is daarom nog geen plein. De gebouwen in die ruimte zijn in fases gesloopt om het stadhuis uit te breiden, maar daar is men van af gestapt. Het resultaat was wel een open ruimte, die drie namen droeg: Gouden Leeuwplein, Braunplein en Poeljemarkt. Dat was niet één plein. Ik vind dat het stadsbestuur hier een goede vorm van stedelijke reparatie toegepast heeft.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio