Ingenieur begint bioboerderij voor het volk

Neem abonnement en pluk zelf jaar verse groenten

Neem abonnement en pluk zelf jaar verse groenten

Foto: © Peter Dirix

SCHELLEBELLE / KALKEN - Rony Nekkebroeck ruilde een job in de IT-wereld om bio-boer te worden. Maar niet zomaar een bio-boer. Wie wil, kan een abonnement nemen op zijn 'reuzenmoestuin' Oogstgoed groenten komen plukken naargelang het aanbod van de week. Democratie ten top.

De velden van Schellebellenaar Rony liggen in de Apostelhuizenstraat in Kalken, op een boogscheut van café Den Bouw.

Omdat één van zijn machines het begaf, is hij hij onder een loden zon 1.500 preien met de hand aan het planten. Op de akkers staan verder diverse soorten sla, spinazie, radijzen, raapstelen, tuinmelde, rucola, aardbeien, rode bietjes, wortelen, doperwten, broccoli, bladkoolui, rode ui, sjalot en kruiden.

Voor de herfst en de winter heeft Rony al pastinaak en augurk, courgette, pompoen, meloen en ook rode, witte en savooikool geplant. En hoewel de van opleiding ingenieur na een carrière in de IT-wereld vooral geniet en tot rust komt in zijn gigantische moestuin, doet hij dit toch om den brode.

'Deze week ging CSA Oogstgoed officieel van start', zegt hij. 'CSA staat voor community shared agriculture. Vrij vertaald is dat gemeenschapsboerderij.

Wat is het principe? Ik kweek en verzorg alles wat hier geplant of gezaaid wordt. Mensen kunnen op voorhand een abonnement kopen - en betalen - bij Oogstgoed. Concreet komt het er op neer dat ze daardoor een jaar lang recht hebben op een deel van de 'oogst van de week'.

200 euro

Dat kunnen ze komen halen wanneer ze maar willen, ook op zondag. Is er veel sla, boontjes en spinazie, dan kunnen de abonnees hun deel komen plukken of oogsten. Mijn taak: met het geld van de abonnementen ervoor zorgen dat mijn klanten een jaar lang aan verse groenten geraken. Hoeveel het kost? Met 120 abonnees, goed 60 gezinnen dus, komt het op 200 euro per persoon. Maar we gaan van start met 60 personen. Ik doe het graag, maar er zit ook een gedachte achter. De Vlaamse boer kan het zout op zijn patatten niet meer verdienen. Hij moet sla aan dumpingprijzen verkopen. Door de massahysterie rond de Ehec-bacterie, blijven landbouwers met massa's groenten zitten. Om onze landbouw te redden moeten we de kleine man terug zijn ding laten doen en meer rechtstreeks vanuit Vlaanderen kopen. Met deze CSA breng ik de verse groenten opnieuw naar het volk.'

Voor alle duidelijkheid: in Kalken staan enkel biogroenten, pesticides krijgen hier geen kans. Ook geen genetisch gemanipuleerde aardappelen vragen we met een kwinkslag. 'Ik was vorige zondag in Wetteren want ik ben radicaal tegen ggo-proeven. Al keur ik het geweld van het FLM totaal af. Ggo-experimenten zijn niet alleen gevaarlijk, ze zijn nefast voor kleine landbouwers. En dat probeer ik hier net tegen te gaan.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio