TONGEREN -
De culinaire gids GaultMillau bekroont dit jaar Dimitri Lysens van restaurant Magis in Tongeren als jonge topchef. 'Ik voel me net een paparazzo tussen de grote namen', zegt hij.
Lysens stond ook nog in de keuken van Hoeve Saint-Paul en de Figaro in Hasselt. Toen besloot hij een eigen restaurant te openen. 'We openden Magis in een klein pand aan de Markt in Tongeren. Mijn vrouw had totaal geen horeca-ervaring, maar ze besloot mijn droom te volgen. We runden het restaurant met ons tweeën. Enkele jaren geleden zijn we naar de Hemelingenstraat verhuisd. Ons team is intussen sterk gegroeid tot vijf mensen die nu in de keuken staan. We hadden ondertussen een vermelding in de GaultMillau gids gekregen en de ambitie om nog beter te doen, was sterk gegroeid. Twee jaar geleden kregen we ook onze eerste Michelinster.'
De chef leeft op wolken, maar werkt er bijzonder hard voor. 'Vermelding in een culinaire gids betekent een erkenning voor al het harde werk', zegt de chef. 'Dat ik nu door GaultMillau als 'jonge topchef' genoemd wordt, vind ik helemaal fantastisch. Dit had ik absoluut niet zien aankomen. Bovendien krijgen we een mooie score van zeventien op twintig. Dat geeft een onwaarschijnlijk gevoel.'
Dimitri Lysens mocht gisteren tijdens de voorstelling van de culinaire gids editie 2012 dan ook heel wat felicitaties ontvangen. 'Het is onvoorstelbaar dat ik hier nu tussen al die grote namen zit. Ik voel me net een paparazzo', zegt hij lachend. De chef wil op het zelfde elan verdergaan. 'Koken en mensen laten genieten, blijft mijn passie. Of het nu voor prins Filip en prinses Mathilde is, of voor mijn buurvrouw.'