Rouge is fruitig broertje van Kasteelbier

Eenzame winnaars voelen zich goed, zeker als ze tegen een trend ingaan. De hoogdagen van de Belgische fruitbieren lijken voorbij, maar de productie van Kasteelbier Rouge is met 58 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. ‘Fenomenaal goed', zegt brouwer Xavier Van Honsebrouck (44).

Rouge is het fruitige broertje van de Kasteelbierenfamilie, de trots van brouwerij Van Honsebrouck uit Ingelmunster, gekoesterd als een familieschat. De broers zijn Blond, Donker en Triple. Rouge is natuurlijk rood. De brouwer noemt het liever een fruitig bier dan een fruitbier. ‘Omdat het op een andere manier tot stand komt dan de meeste fruitbieren. Voor de Rouge mengen we Kasteelbier Donker met kersenlikeur en dat is heel iets anders dan bijvoorbeeld kersen aan jonge lambiek toe te voegen, zoals voor onze St. Louis. De likeur is dezelfde die ze gebruiken voor het maken van de pralines van Mon Chéri.'

Xavier Van Honsebrouck kent de aarzeling die de niet-kenner ervaart na de eerste slok Rouge. ‘Het overkwam hier onlangs nog Alain Coninx. Als het bier erg zoet overkomt, wacht je best even en proef je opnieuw. Dan volgt een explosie van smaken. Je ontdekt alcohol, kersen, ander fruit, ook toetsen van chocolade en peper. Zo wordt het een frisse en pittige ervaring en krijg je zin om verder te drinken.'

Populair in Israël

De Rouge doet het beter in een stedelijk milieu, zoals Antwerpen en Brussel, dan in de eigen provincie. Ook Limburg, de Kempen en de grensstreek met Frankrijk drinken het graag. Met deze kanttekening van de zaakvoerder: ‘De West-Vlaamse horeca is altijd nogal conservatief geweest voor nieuwe smaken.' Dat zijn ze in landen als de VS en Israël zeker niet. ‘Ze zijn daar echt gek op onze Rouge. Een vierde van onze productie gaat naar Israël.'

Kasteelbier Rouge is een gastronomisch bier voor vele momenten: als aperitief want het moet echt wel fris (5 of 6graden) gedronken worden, bij de barbecue, bij het dessert of gewoon om te degusteren. Het heeft een alcoholgehalte van 8procent.

De Rouge zal ook in de komende jaren een belangrijke plaats in het Kasteelbierengezin behouden. Meer zelfs, het imago van het bier moet verjongen. Daarvoor is volgend jaar een media- en marketingcampagne gepland.

Brouwerij Van Honsebrouck is lid van de Family Brewers, een organisatie die familiebrouwers verenigt. Een belangrijk lid, want dit is echt een familiebedrijf, trouw aan Ingelmunster. De overgrootvader van Xavier is in 1900 beginnen brouwen. ‘De familiebrouwers stralen authenticiteit uit en dat waarderen de consumenten.'

Brouwerij Van Honsebrouck, Oostrozebekestraat 43, Ingelmunster, 051-33.51.60, info@vanhonsebrouck.be www.vanhonsebrouck.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio