Uitspraken gedeputeerde zetten buurt in rep en roer

Heisa over komst industriezone

Heisa over komst industriezone

Buurtbewoners vrezen extra verkeersoverlast als het industriegebied er komt.evb Foto: © Erik Van Eycken

KAMPENHOUT/BOORTMEERBEEK - Dat er aan Kampenhout-Sas extra industrie komt, lijkt nu wel zeker. Dat zegt gedeputeerde Julien De Keyser (Open VLD). De buurt reageert geschokt.

'De mensen in de buurt weten al tien jaar dat er extra industrie op komst is aan Kampenhout-Sas', zegt De Keyser. 'Dat werd immers goedgekeurd in het structuurplan van Vlaams-Brabant en het structuurplan Kampenhout-Boortmeerbeek. Hoeveel en hoe groot de zone wordt, is echter nog niet duidelijk', voegt hij toe. Buurtbewoners vrezen aan Kampenhout-Sas maar ook in de nabijliggende straten extra verkeersoverlast.

Extra verkeer

'Nu al wordt onze straat gebruikt als sluipweg, met vaak verkeersagressie als gevolg', zegt Annemie Coosemans die in de Oude Straat in Kampenhout woont. Ook Leo Heers, die aan de overkant van de straat op grondgebied van Boortmeerbeek woont, ziet de plannen niet zitten. 'De Leuvensesteenweg is nu al overbevolkt', vindt hij. 'Ook de Provinciesteenweg is een ramp.'

'Het nieuwe industrieterrein grenst bovendien aan onze straat, zodat we extra verkeer vrezen. Nu al kunnen de kinderen haast nooit buiten spelen gezien het gevaar', vervolgen beiden. De Keyser weerlegt het argument dat er veel meer verkeersoverlast zou komen. 'In tegenstelling tot wat vele mensen denken, komen er geen nieuwe handelspanden, maar gaat het over zwaardere maar milieuvriendelijke industrie waardoor de overlast beperkt blijft. Bovendien komt er tussen het terrein en de aanpalende straten een bufferzone van honderd meter.'

Beslissing lijkt genomen

Actievoerder Bert François is vooral verbolgen over het feit dat De Keyser nu al beweert dat de extra industrie er komt. 'Ik vind het krasse uitspraken van De Keyser. Het RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) werd niet eens goedgekeurd, de analyse van de duizend bezwaarschriften die we indienden moet nog gebeuren, Vlacoro heeft zware bedenkingen bij de mobiliteit en er is nog geen MER (milieueffectenrapport). Op basis van deze punten vind ik het straf dat De Keyser dergelijke uitspraken doet.' François vreest bovendien dat dit extra industrieterrein de deur openzet voor de omstreden afvalverbrandingsoven.

'Het ene heeft niets met het andere te maken', reageert De Keyser. 'De site waar de oven moet komen ligt aan de andere kant van het kanaal, maar iedereen weet dat ik tegen de komst ervan ben.' Op dit moment en dit nog tot zondag is er nog recht op inspraak binnen het dossier. Reageren kan via mer@vlaanderen.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio