Vertelgezelschap blaast nieuw leven in oude Kempense verhalen

Vertelgezelschap blaast nieuw leven in oude Kempense verhalen

Rasvertellers Willy Meerts, Grete Vandenborre en Jaak Vissenaken.pkk Foto: © pkk

KASTERLEE - Jaak Vissenaken, Grete Vandenborre en Willy Meerts, een welbespraakt trio, brengen als 'vertelgezelschap' oude Kempense verhalen weer tot leven.

Acteur/regisseur Jaak Vissenaken (75) kreeg van bibliothecaris Jan Cooymans de vraag om Kempense verhalen te vertellen voor verenigingen, bedrijven, families die een feestje willen opvrolijken met een boeiend verhaal... Vissenaken riep samen met Grete Vandenborre en Willy Meerts (beiden 62) vertelgezelschap 't Varken met een lange snuit in het leven. Als basis voor hun vertellingen gebruiken de drie verhalen die ontstonden volgens de oude Kempense overlevering. Die vertolken ze in een aangepaste versie.

Tussendoortje

Jaak zet de geschreven verhalen om naar spreektaal, en daarmee trekt het vertelgezelschap rond. Ze houden het vooral kort en goed. Het trio begint met een vertelling van één kwartier. Na een korte pauze vertellen ze nog eens een kwartier, én nadien misschien nog een kwartier.

De drie repeteren wekelijks, ze lezen en herlezen teksten, schrappen, vullen aan en puren uit. Om extra afwisseling in te lassen, brengen ze soms als tussendoortje een aan de leeftijd aangepast stukje van bijvoorbeeld Annie M.G. Schmidt, Toon Hermans of nog iemand anders.

Het gezelschap boeken kan via: 014-85.00.11 of www.kasterlee.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio