150 kinderen puffen tijdens eerste opnames in Scheppersinstituut

Schellebelle leeft intens mee met 'OKA 1919' van Johan Heldenbergh

Schellebelle leeft intens mee met 'OKA 1919' van Johan Heldenbergh

De meisjes en jongens zuchtten en puften in hun zware kostuums van weeskinderen. dpw Foto: © Peter Dirix

WICHELEN - De kapel van Scheppers was gisteren het decor voor een massaopname voor het filmproject van Johan Heldenbergh en burgemeester Kenneth Taylor. Het opzet om Schellebelle en omstreken warm te maken voor deze grootse prestatie, lijkt nu al geslaagd.

Er werden in juni al enkele scènes ingeblikt in café Posthotel in Wetteren en tijdens Schellebelle Potjesmarkt, maar gisteren begon het echte werk voor het ambitieuze filmproject 'OKA 1919'.

Heel de maand juli werkt de ploeg vrijwilligers zich uit de naad om deze 'waterzooi western' rond het reilen en zeilen van een groep Schellebelse weeskinderen tijdens het interbellum tot een goed einde te brengen. Op draaidag één was de zon alleszins van de partij. Zelfs iets te nadrukkelijk. De 150 jongens en meisjes die in het Scheppersinstituut in de huid kropen van weeskindjes, zuchtten en puften in hun zwarte en nogal aangesloten en zware, maar heel mooie kostuums. En zo'n draaidag, dat kan lang duren. En bij acteren hoort veel wachten. Om u een idee te geven: een hele dag draaien levert ongeveer vier minuten film op.

Prominent aanwezig op de set was uiteraard Johan Heldenbergh, de scenarist van de prent die op 15 januari 2011 in CC De Stroming in Berlare in première zal gaan.

Ook de ervaren acteur Johan Heldenbergh heeft het warm.

'We hebben al enkele nachtopnames achter de rug, veel slapen is er nog niet bij geweest', zegt hij. 'Maar ik voel er niks van, de adrenaline haalt het van de vermoeidheid. Als ik zie hoe Schellebelle zich engageert voor deze film, dan kan ik niet anders dan chapeau zeggen. Met dit project wilden we een hele gemeente mobiliseren en mensen dichter bij elkaar brengen. Op draaidag één merk ik al dat we in ons opzet zullen slagen. We hebben nog een lange weg af te leggen, maar het wordt fantastisch.'

Naast Heldenbergh staat een glunderende regisseur, de Wichelse burgemeester Kenneth Taylor. Hij leerde de knepen van het vak onder andere bij Woestijnvis.

'Of Wichelen zo'n groot en verbroederend project nodig had? Iedere gemeente kan dit gebruiken. Ik smijt me helemaal. Ik heb een maand vrijaf genomen om me helemaal op dit project te gooien, enkel bij de schepencolleges zal ik paraat zijn.'

Tijdens de opnames van gisteren op Scheppers - waar huurling Latif 26 kinderen uit het weeshuis komt redden om ze terug naar de boerderij van Coralie te brengen - waren geen scènes voorzien voor hoofdrolspeelster Ester Cattoir. Toch kwam ze een kijkje nemen. En ze zag dat het goed was.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio