Bewonerscomité zet laatste stap vooraleer naar rechtbank te trekken

Ultimatum voor Gentse Feesten

Ultimatum voor Gentse Feesten

Paul Vanneste: 'Tot nu toe voerden we schijnonderhandelingen, we hebben elkaar wat beziggehouden.'fvv Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Een comité van centrumbewoners doet in een open brief aan het stadsbestuur van Gent en aan de organisatoren van de Gentse Feesten een laatste oproep om een opening voor onderhandelingen te maken. Anders stapt het naar de rechtbank. Zij zijn de overlast beu zijn.

In een open brief aan de burgemeester, het stadsbestuur en de organisatoren van de Gentse Feesten vraagt het bewonerscomité Leefbaarheidskader Gent om tot een ernstig gesprek te komen. 'Zo niet dwingen ze ons bij een gerechtelijke instantie aan te kloppen.' Het comité uitte drie weken geleden al dat dreigement, maar herhaalt het nog een laatste keer.

De comitéleden zeggen dat degenen die tijdens de Gentse Feesten de binnenstad niet kunnen ontvluchten - omdat ze moeten werken of omdat ze de middelen niet hebben - de volle lading krijgen. 'De druk op de bevolking neemt almaar toe. De situatie voor Gentse centrumbewoners is onhoudbaar.'

240 uur stank

'Stel je eens voor dat men een toilet voor uw voordeur neerpoot met de afvoerbuis rechtstreeks in de riolering en dat je gezin gedurende 240 uur de stank moet doorstaan', geeft het comité als een van de voorbeelden van overlast. 'Laat ons de Gentse Feesten vernieuwen binnen de realistische tolerantiegrenzen van een leefbaarheidskader', vraagt het.

'Tot nog toe voerden we schijnonderhandelingen. We hebben elkaar beziggehouden. Wij willen praten over de organisatie en de structuur van de Feesten. Deze Gentse Feesten kunnen we nog doormaken, daarna moeten we evalueren', zegt Paul Vanneste in naam van het bewonerscomité.

'Wij hebben goede argumenten, die steunen op het gelijkheidsbeginsel en het eigendomsrecht. Lieven Decaluwe, schepen van Feesten, heeft al veel gedaan om de overlast te beperken, maar hij vindt een leefbaarheidskader een vaag begrip en wil concrete eisen. Als we dan over de duur en de einduren van de Feesten beginnen, kan hij daar niet op ingaan. Het blijven relativeren en minimaliseren wekt alleen maar ergernis', zegt Vanneste.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio