'Voetbal is stuk van ons leven'

VOETBAL 1STE KLASSE AA GENT - ROESELARE Familie van Roberto Rosales twee maanden te gast in Belgenland

VOETBAL 1STE KLASSE AA GENT - ROESELARE Familie van Roberto Rosales twee maanden te gast in Belgenland

Roberto Rosales met papa, broertje en mama, die binnenkort terug naar Caracas vertrekken. Gianni Barbieux Foto: © Gianni Barbieux

GENT - Bescheidenheid, opoffering en discipline. Dat is het leitmotiv van Roberto Rosales, het 20-jarige Venezolaanse goudhaantje van de Buffalo's die sinds eind juli zijn ouders en broertje op bezoek heeft. Een portret van de familie Rosales uit Caracas.

Na een vervelende knieblessure eind vorig seizoen, is Roberto Rosales weer helemaal terug. En het bezoek van vader Roberto senior, mama Soraya en broertje Harold krikt het moreel van de jonge Venezolaan nog wat meer op.

'Natuurlijk is het leuk dat mijn ouders hier zijn. Het was de allereerste min of meer ernstige blessure uit mijn loopbaan en dat is toch even wennen. Hun aanwezigheid en de goede raad van mijn vader helpen me zeker vooruit', zegt Roberto junior. Voetbal overheerst alles bij de familie Rosales. 'Wij hebben geen bloed, maar voetballen in onze aderen', grapt vader Rosales, die zelf voetbalde en nu nog de nationale vrouwenploeg U20 traint. 'Zowel mijn vrouw als mijn vier kinderen - Roberto heeft nog een broer van 30 en een zus van 25 - speelden of spelen voetbal, het is dus een stuk van ons leven.'

Rosales speelde al op zijn vier jaar bij de schoolploeg Pedagogico Caracas, na drie jaar verhuisde hij naar Deportivo Gulima en nog later speelde hij voor FC Caracas. 'Op een internationaal jeugdtornooi werd ik gescout door Anderlecht en kon ik er testen.' Of dat geen probleem was zo jong? 'Niet echt', repliceert papa. 'Roberto was altijd vrij zelfstandig en ging al vroeg mee op tornooien in het buitenland. En nu hij bij Gent zit, hebben we veel contact via telefoon en internet.'

Anderlecht twijfelde door een mogelijk enkelprobleem, AA Gent aarzelde niet en bood de jonge international een contract aan voor vier jaar. Bij de Buffalo's komt hij meestal op de rechtsachter terecht. 'Ook wel een van zijn betere posities, maar hij kan ook best uit de voeten op het middenveld', zegt vader Roberto.

De vergelijking Venezuela - België is rap gemaakt. 'Het is hier veel rustiger dan in Caracas, toch een stad van zo'n 7 miljoen inwoners. En het weer hier valt ook enorm mee, hoewel men ons al zei dat jullie een supermaand achter de rug hebben', zegt vader Rosales, die drie jaar geleden een 28-jarige carrière als regent lichamelijke opvoeding afsloot.

Bijna is het Belgisch avontuur voorbij, want op 24 september vertrekt de familie terug naar Zuid-Amerika. De 11-jarige Harold moet dan terug de schoolbanken op. Ook bij kleine broer zit voetballen in het bloed. Hij speelt in Venezuela voor Deportiva Gulima en sloot tijdens zijn verblijf in België even aan bij de jeugd van AA Gent met wie hij meeging op stage naar Oostduinkerke.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio