Stadsbestuur heropent Park Haffmans

Groene long in ere hersteld

Groene long in ere hersteld

Burgemeester Sauwens opent het park aan de monumentale poort.vrs Foto: © Raf Vanmechelen

BILZEN - Het stadspark Haffmans werd zondag heropend. Blikvangers zijn de prachtige toegangspoort aan de Parklaan en de exotische bomen. De stad kocht het park in 2008 van de erfgenamen van Leon Haffmans.

Park Haffmans in Bilzen is zondag feestelijk heropend door burgemeester Johan Sauwens (CD&V). Sinds 2009 heeft het stadsbestuur een flinke renovatie doorgevoerd in het park, dat acht hectare groot is. De groene long telt maar liefst dertig zeldzame soorten bomen. De stad kocht het park in 2008 van de erfgenamen van Leon Haffmans, burgemeester van 1947 tot 1979. Pas toen konden de grote investeringen en de renovatie beginnen. Bilzen huurde het park, dat dateert uit 1832, al twintig jaar. Alles werd wat op zijn beloop gelaten.

Maar nu is, na de Borreberg, ook de tweede groene long in het centrum van de stad in ere hersteld. De voorbije maanden werden heel wat werken uitgevoerd, met als meest in het oog springende element de prachtige toegangspoort aan de Parklaan. Die zou, in de toekomst, 'smorgens en 'savonds automatisch bediend worden door een tijdschakelaar.

'De poort heeft een rijk verleden. Zo maakte de vijfhonderd kilogram zware poortvleugels ooit deel uit van de omheining van een privékasteel in de buurt van het Franse Roubaix. De zijpanelen zijn afkomstig van de vroegere wijnhallen in Parijs, tegenwoordig de locatie van het Centre Pompidou. De twee grote smeedijzeren poorten geven het park de grandeur terug van de periode waarin het park is ontstaan ', vertelt Filip Konings, milieuambtenaar van Bilzen. 'Het stadspark heeft nu een erg hoge belevingswaarde. In het park vind je ook allerlei prachtige bomen. De exoten typeren de stijl van een Engels landschapspark. Mensen moesten vroeger kunnen laten zien wat ze hadden meegebracht uit het buitenland.'

Burgemeester Sauwens is erg opgetogen met de voltooide werken. 'Het schepencollege besliste in 2010 om 27miljoen euro te investeren in een groener beleid. Met het project laanbomen en de inrichting van de stadsparken, zoals de parken Petry, Haffmans en Edelhof, wil het stadsbestuur de groene long in de stad versterken', vertelt Sauwens. 'De aankoop kadert ook deels in het project omtrent de verbindingsriolering. Door die verbinding stroomt er sinds 2010 geen afvalwater meer vanuit het centrum naar de Demer. Tegelijk kan het regenwater van de Parklaan via een van de vijvers in het park afgevoerd worden'.

Vorige maand vierde het stadsbestuur in het bijzijn van heel wat enthousiaste inwoners de heropening van de Borreberg, de eerste groene long van Bilzen die onder handen werd genomen. 'De Borreberg was al een tijd een doorn in het oog van heel wat Bilzenaren', zegt schepen van Leefmilieu Guy Swennen (SP.A) 'De zone lag er wat verwaarloosd bij. Zwerfvuil en wildgroei maakten het gebied onaantrekkelijk. Nu ook Park Haffmans weer open is, kan Bilzen weer ademen.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio