Hulpdiensten vermoeden dat het om gipsafval gaat

Verdacht poeder gestort op oud jumpingterrein

Verdacht poeder gestort op oud jumpingterrein

Foto: vcp

ZANDHOVEN - Op het oude jumpingterrein aan de Oelegembaan in Zandhoven is woensdagnacht een verdacht sluikstort ontdekt. Het Provinciaal Instituut voor Hygiëne kwam stalen nemen van het witte poeder. Uiteindelijk bleek dat niet giftig te zijn. De politie vermoedt dat het om gipsafval gaan.

Gemeentearbeider Rudi Rijpens, die elke dag met de gemeentebus schoolkinderen vervoert, merkte het verdachte goedje op. Onmiddellijk verwittigde hij brandweercommandant Ivo Smits. Die kwam ter plaatse polshoogte nemen met Roger Verbist, milieuambtenaar van Zandhoven, en ook inspecteur Van Gael van de milieupolitie. Deze laatste nam contact op met het Provinciaal Instituut voor Hygiëne, dat zo snel mogelijk ter plaatse kwam om stalen van het verdachte goedje te nemen.

Onderzoek

Om er zeker van te zijn dat er geen gevaar voor de buurt zou ontstaan, werd de plaats van het stort afgebakend. Alvorens het stort op te kunnen ruimen moesten de hulpdiensten wachten op de uitslag van het onderzoek. Het was immers niet duidelijk of het om een giftige substantie ging. Een eerste test van het verdachte witte poeder, uitgevoerd door de brandweer, wees uit dat de zuurtegraad nagenoeg neutraal was. Brandweercommandant Ivo Smits kon dan ook met een gerust hart bevestigen dat er geen direct gevaar was voor de omwonenden en het milieu. 'Vermoedelijk gaat hier om een soort gipspoeder.'

Gemeentearbeiders mochten het terrein rond de middag opkuisen. Het Provinciaal Instituut voor Hygiëne zal het poeder verder onderzoeken. De lokale politie Zara is onmiddellijk een onderzoek gestart naar de dader(s). In de buurt worden brieven gepost om te vragen of iemand in de loop van de avond of nacht iets verdachts heeft opgemerkt.

Ook de brandweercommandant doet een oproep naar getuigen: 'Omwonenden of mensen die hier vorige nacht iets verdachts hebben opgemerkt, verzoeken we om zo snel mogelijk contact op te nemen.'

Tips zijn welkom bij de politie (03-485.65.11 of 03-484.30.20), brandweer Zandhoven (03-484.42.75) of bij de milieudienst (03-484.30.20).

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio