Koninklijke Cercle Coecilia viert 150ste verjaardag met postzegel

Bal Rat Mort kleurt Japans

Bal Rat Mort kleurt Japans

Uit Japan was er al jaren belangstelling voor Bal Rat Mort en deze keer staat het land centraal tijdens het bal. dji Foto: © Dominique Jauquet

OOSTENDE - Bal Rat Mort staat dit jaar in het teken van de 'Land of the Rising Sun'. Het carnavalbal kleurt niet toevallig Japans. De website lokt al jaren bezoekers uit Japan en de organisatie mocht op voorgaande edities al Japanse televisieploegen ontvangen.

Het lijkt wel of de Koninklijke Cercle Coecilia, die Bal Rat Mort al sinds 1898 organiseert en straks de 113de editie mag vieren, zich liet inspireren door de Japanse belangstelling bij het kiezen van het thema voor 2011.

Na 'Arabian Nights' in 2009 en 'Out of Africa' in 2010 staat het Bal Rat Mort dit jaar in het teken van de 'Land of the Rising Sun'. Dat het bal dit jaar volledig Japans kleurt is de Japanners niet ontgaan. 'Verschillende Japanse verengingen uit Brussel hebben al hun komst bevestigd. Ook uit Japan zelf werden we al gecontacteerd. Een groep Japanners vroeg ons of ze via het internet rechtstreeks konden deelnemen aan de maskerwedstrijd tijdens het bal. Een fantastisch initiatief, al lijkt het me moeilijk om de prijs ook te overhandigen via het internet', lacht voorzitter Maurice Quaghebeur. Bal Rat Mort vindt dit jaar plaats op 12 maart, dat is een week later dan voorgaande edities. Het decor in het Kursaal wordt opnieuw wat heringericht met een centrale bar in de Delveaxzaal en een grotere disco en een nieuwe catwalk in de erehal.

De opbrengst gaat ook dit jaar naar een goed doel De Koninklijke Cercle Coecilia plant aan het begin van de zomervakantie een tweedaags bezoek aan het pretpark Bellewaerde met de kinderen en begeleiders van MPI De Haan.

Toerisme Oostende steunt het carnavalfeest opnieuw. 'Bal Rat Mort is een groot evenement voor Oostende met gasten uit Engeland, Duitsland, Noord-Frankrijk en Nederland. Het aantal Engelsen is de afgelopen edities wat afgenomen, maar het doet ons plezier dat er wel meer mensen uit de regio en uit Oostende de weg naar Bal Rat Mort vinden', zegt schepen Hilde Veulemans (CD&V).

Voor de Koninklijke Cercle Coecilia vindt de 113de editie van Bal Rat Mort plaats in een feestjaar. De verenging viert dit jaar de 150ste verjaardag en brengt naar aanleiding daarvan een unieke postzegel uit met een tekening van de hand van James Ensor die destijds ook lid was van Cercle Coecilia. De voorverkoop van deze zegel vindt plaats op zaterdag 5 maart van 10 tot 15uur in de conferentiezaal van het stadhuis.

Tijdens het weekend van 5 en 6 maart kan je er eveneens terecht voor de tentoonstelling '150 jaar Cercle Coecilia', de uitgifte van het gelijknamig boek, postzegelstanden uit binnen- en buitenland, en de verkoop van oude affiches van Bal Rat Mort.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio