Rik Vandenberghe liep op Olympische Spelen 1980

Rik en Jacques halen herinneringen op

Rik Vandenberghe (tweede) in actie in de estafetteploeg voor de 4 x 400 meter. if

DEINZE - De opening van de nieuwe sporthal van het VTI lokte, zoals we gisteren al uitgebreid meldden, veel volk en zelfs VTM en VRT naar de Deinse school. Jacques Rogge ontmoette er ook Rik Vandenberghe, die in 1980 op de Olympische Spelen in de 4 x 400-meterploeg liep.

Een van de redenen van die massale belangstelling, was de komst van IOC-voorzitter Jacques Rogge. Laatstgenoemde, die in 1976 naar Deinze kwam wonen, ontmoette er toen een van de atleten die met hem in 1980 naar de Olympische Spelen in Moskou trokken. Rogge was toen delegatieleider van het BOIC. Die atleet is Rik Vandenberghe uit Knesselare, al sedert 1977 leerkracht Lichamelijke Opvoeding in het VTI.

Zeker is dat de topman van het IOC Rik Vandenberghe zeker nog niet was vergeten. Rik zelf voelt zich daardoor, bescheiden als hij is, toch geflatteerd.

'In 1977 startte ik als leerkracht LO in het VTI. Direct stak ik een handje toe bij de atletiekclub Ajax Gent van pastoor Dewilde, in 1990 omgevormd tot de Deinse Atletiekclub', zegt Rik. 'Ik was in die tijd een goed 400- en 800-meterloper. Zo won ik twee keer de Trofee Roger Moens of nationaal kampioenschap. Op die manier kon ik een selectie afdwingen voor het 4 x 400-meterteam dat in 1980 werd geselecteerd voor de Olympische Spelen in Moskou', vertelt Rik.

Het jaar voordien braken we het Belgisch record met 3'03'. Samen met wijlen Fons Brijdenbach, Eddy De Leeuw en Danny Roelandts liep ik de halve finales. Vader Borlée was mee maar bleek die dag geblesseerd. Bij de laatste stokwissel liep het mis en gingen we er uit. Jammer, want de bronzen medaille was voor Italië met een tijd van 3'04' of 1 seconde meer dan ons record.

Grote meneer

Jacques Rogge was onze delegatieleider. Hij was zelf een sterk sportman, een zeiler, en kon goed met alle atleten omgaan. Hij wist ons telkens te stimuleren. Een grote meneer. Na de Olympische Spelen ben ik in de atletiek actief gebleven. Toen ik dertig was, heb ik als atleet afgehaakt. Het jaar voordien lag ik met toenmalig schepen Willy Tack en Etienne Vandenbosche van de Deinse atletiekclub mee aan de oprichting van een atletiekpiste op de Brielmeersen. Van toen af aan hebben we er naar gestreefd om uit onze opleiding een kampioen voort te brengen. Dat lijkt nu het geval te worden met Thomas Vanderplaetsen. Volgend jaar ga ik als leerkracht wellicht met pensioen maar u mag nu al schrijven dat de komst van Jaques Rogge bij de opening van de sporthal een mijlpaal was in mijn sportleven.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio