Gerecht sluit racisme niet uit als motief moord


Constant Van Linden, de man die vorige week Mohamed Achrak doodschoot, verschijnt deze namiddag voor de Antwerpse raadkamer. De 66-jarige dader is een mentaal labiele man die al jaren met het waanbeeld leeft dat hij wordt bespioneerd en gefolterd. De onderzoeksrechter heeft inmiddels een psychiater aangesteld.

,,De kans is groot dat de psychiater mijn cliënt ontoerekeningsvatbaar verklaart'', zegt advocaat Kris Luyckx. De verdediging meent dat het openbaar ministerie op het einde van het onderzoek zal besluiten Constant Van Linden te laten interneren. Ook zijn ex-vrouw Catho zegt dat hij al jaren iedereen wantrouwde. Ze omschrijft haar gewezen echtgenoot als depressief, agressief, paranoïde, schizofreen en mensenschuw.

Over de precieze aanleiding voor de dodelijke schietpartij, bestaat nog geen duidelijkheid. Van Linden slaat enkel wartaal uit. Dit weekend werd wel duidelijk dat het gerecht alle denkpistes onderzoekt, ook die van de racistische moord. Vooral om de gemoederen te bedaren, werd na de moord meteen gezegd dat er geen sprake was van een racistisch motief. Die mededeling zorgde voor een tegengesteld effect. Voorlopig is wel geen enkel element gevonden -- ook niet in het verleden van de dader -- dat erop wijst dat diens daden racistisch waren geïnspireerd.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S