Monumentenprijs 2001 voor restauratie Brugse griffie

BERINGEN -
De stad Brugge kreeg uit handen van Vlaams minister Paul Van Grembergen de Vlaamse monumentenprijs voor de restauratie van de Griffie op de Burg. De prijsuitreiking vond plaats in Beringen en was de apotheose van de officiële opening van de Open Monumentendag Vlaanderen 2001, die dit jaar in het teken van het metaal staat.

In totaal vijf projecten werden genomineerd voor de negende Vlaamse Monumentenprijs: het Schepenhuis van Mechelen, de dwarsschuur van de pastorie van Oostham, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Melsele, de Sint-Martinuskerk van Tielt en de Griffie van Brugge. In 1994 werd het startschot gegeven voor de restauratiecampagne van dit laatste zogenaamde gouden gebouw uit de 16de eeuw. De natuurstenen gevels behoren tot de vroegste voorbeelden van renaissancearchitectuur in Vlaanderen. Het beeldhouwwerk en de halfzuilen werden toen kleurrijk afgewerkt met verf en bladgoud.

Omstreeks 1880 werd het gebouw al eens gerestaureerd. Vorig jaar werd begonnen met de nieuwe opknapbeurt. De restauratiekosten liepen op tot 656.917 euro (26 miljoen frank) en het resultaat kan men volgende zondag bewonderen tijdens de Open Monumentendag Vlaanderen. Minister Van Grembergen noemde het alvast een restauratie van een hoog technisch niveau. De minister kondigde aan initiatieven te nemen die onder meer de orgelcultuur ten goede moeten komen. Volgens hem moet er ook werk worden gemaakt van de ontsluiting van het archeologisch patrimonium. Hij toonde zich verheugd dat er zoveel verenigingen en vrijwilligers actief zijn in de monumentenzorg. ,,Iets dat in het jaar van de vrijwilligers wel eens mag worden benadrukt'', zei hij. ,,In dat verband kan ik melden dat ik zopas een campagne heb gelanceerd om een aantal projecten van vrijwilligers in de monumentensector een financieel duwtje in de rug te geven.'' (EMB)

Corrigeer

NIEUWS