Zwarte vloed vol olie blijft doembeeld voor vissers van Galicië

Franse duikboot wil kijken of Prestige nog lekt


De bemanning van de Franse onderzeeër Nautile trof gisteren in de Spaanse havenstad Vigo de laatste voorbereidingen voor een duik naar het wrak van de olietanker Prestige. Zij moet uitmaken of er nog olie lekt uit het wrak. Het antwoord is van levensbelang voor duizenden vissers in Galicië. Het moet het dispuut beëindigen tussen de Spaanse regering die ontkent dat er nog olie in zee loopt, terwijl Franse en Portugese instanties het tegendeel beweren. Ook de hulpverleners die sinds 13 november al 5.000 ton smurrie hebben bijeengeharkt, hopen op een einde aan hun beproeving.

Voor het eerst spoelde gisteren ook stookolie aan op tien stranden nabij Valdovino, 40 km ten noordoosten van La Coruna. De autoriteiten in Galicië vaardigden meteen een verbod uit op de vangst van schaaldieren, die nu al geldt binnen een strook van 500 km. Volgens de Spaanse regering zijn ruim honderd stranden vervuild en zijn duizenden vissers werkloos.

De driekoppige bemanning van de Nautile wil meerdere malen naar het wrak van de Prestige duiken. De olietanker is op 210 km van de kustlijn gezonken en rust op een diepte van 3,5 km op de bodem van de Atlantische oceaan. Elke duik zou vijf uren duren, waarvan twee uur ter observatie van het scheepswrak.

De Franse minister van Milieu Roselyne Bachelot en de Portugese marine verklaarden vorige week dat uit het ruim van de Prestige nog altijd olie lekt. Maar de Spaanse regering houdt vol dat de 60.000 ton stookolie in het wrak gestold is, als gevolg van de ijzige temperaturen, en de grote druk op de zeebodem. Volgens haar is sinds 19 november, toen de tanker onder de golven is verdwenen, geen olie meer aan de oppervlakte gekomen. De olievlekken in de buurt zouden afkomstig zijn van de brandstofvoorrraad voor de motoren van het schip.


Zwarte vloed op komst
Forse stromingen en hevige winden hebben in twaalf dagen al 5.000 ton olie van de 26 jaar oude tanker op de stranden geworpen. Op zo'n 30 km van de kust dobbert een grote vlek die door de noordwestenwind naar Galicië wordt gestuwd. Het zou gaan om 11.000 ton. Die zwarte vloed kwam vrij toen de tanker op 19 november in twee stukken brak en zonk.

,,Als die vloed de kust bereikt, kunnen we het ergste verwachten'', liet de Spaanse minister van Milieu Jaume Matas zich ontvallen. Intussen beletten forse westenwinden dat schepen zouden uitvaren om met de opruiming te beginnen.

Ook de Spaanse vissers verwachten veel van de Nautile. Een voortdurende lekkage betekent dat zij een kruis kunnen maken over de rijke visgronden voor de kust van Galicië. ,,De mensen zijn wanhopig. Wij staan machteloos'', verklaarde visser Manuel Iglesias.

Premier Jose Maria Aznar hoopt tijdens een overleg met zijn Deense ambtgenoot Anders Fogh Rasmussen op Europese steun voor zijn landgenoten. Hij verlangt tevens dat de Europese Unie op de Top in Kopenhagen halfweg deze maand het maritiem verkeer strengere regels oplegt. Het verbod aan een olietanker onder Maltese vlag om door de Spaanse wateren te varen, is een eerste stap in die richting.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S