Politici en federale evenwichten hebben beslissing beïnvloed

VLAAMSE KAZERNES SNEUVELEN


Negentien kazernes -- dertien in Vlaanderen, twee in Brussel en vier in Wallonië -- gaan dicht. Daarnaast verdwijnen ook enkele kleine legerkwartieren. De legertop geeft toe dat er niet alleen met militaire logica is rekening gehouden: federale en regionale evenwichten telden ook mee -- om niet te spreken van enige politieke druk.

Ruim anderhalve maand geleden heette het nog dat 35 legerkwartieren zouden worden gesloten. De negentien kazernes waar Landsverdediging gisteren mee uitpakte, lijken te wijzen op een kleinere inspanning. Al kan de schijn bedriegen. Enkele zeer kleine legerkwartieren die ook dichtgaan, staan niet in de lijst van defensie. Ook zijn er heel wat kazernes die openblijven, maar waar wel bepaalde eenheden worden geschrapt.

Niemand -- vakbonden noch defensie -- kan precies zeggen hoeveel soldaten bij de hele operatie zijn betrokken. Een ruwe schatting zegt dat iets minder dan eenderde van de militairen deze ingreep voelt en moet verhuizen of afvloeien.

Bij de geschrapte kazernes zijn er enkele grote: Brasschaat-Oost bijvoorbeeld en Evere-Noord. De sluiting in Destelbergen gaat om 150 man, die in Helchteren raakt meer dan 300 mensen.


Beschermengel
Ook het lijstje kazernes dat uiteindelijk niet dichtgaat, is interessant. Sijsele en Ieper bijvoorbeeld zijn twee grote kazernes die lange tijd in de running waren voor een sluiting. Interventies van de West-Vlaamse ministers Johan Vande Lanotte en Renaat Landuyt (beiden SP) hebben dat volgens de vakbonden voorkomen. Ook de para's in Diest hadden naar verluidt een beschermengel met Stef Goris (VLD).

Volgens het leger hebben federale en regionale evenwichten inderdaad meegespeeld bij de beslissing -- al valt op dat Vlaanderen veel meer kazernes verliest dan Wallonië. Luitenant-generaal Hedwig van Remoortel kaatst de bal terug door erop te wijzen dat Vlaanderen meer -- weliswaar kleinere -- kazernes had.

De CVP-kritiek van parlementslid Pieter De Crem lijkt belangrijker: hij concludeert dat de gevechtseenheden worden samengetrokken in Wallonië en dat Vlaanderen de depots mag houden. Ook betwijfelt hij of België met het plan nog voldoet aan zijn internationale opdrachten.

De herstructurering gebeurt geleidelijk: de hele operatie moet pas afgerond zijn in 2015. Het leger belooft de nodige sociale maatregelen voor alle militairen die moeten verhuizen. De hervorming gaat immers niet enkel over kazernes die dicht moeten: het strategisch plan betekent ook een inkrimping van 44.000 naar 39.500 effectieven.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S