,,Juwelierszaak is leven als in Israël''


DENDERMONDE -- Voor hij vijf jaar oud was, zag Christophe twee brutale overvallen. Bij een van die hold-ups zat hij als eenjarig kind op de arm van zijn moeder... Leven in een juwelierszaak is als leven in Israël. Voortdurend is er de dreiging, de stress, de angst'', pleitte meester Vermassen gisteren voor de juweliers uit Lebbeke die vorig jaar op een bende ramkrakers schoten.

Voor de Dendermondse correctionele rechtbank begon gisteren het proces tegen een tienkoppige Roemeense dievenbende. Vier van hen verschenen aangehouden, de anderen gaven verstek.

Ook op de beklaagdenbank zaten de juweliers Stephan en Christophe Moortgat uit Lebbeke. Hun winkel werd op 8 november vorig jaar het slachtoffer van de Roemeense ramkrakers. Als reactie vuurden de juweliers op de rovers, waardoor de Roemeen Josif Orosz werd gewond.

De Roemenen worden verdacht van een resem autodiefstallen en inbraken. Zo sloegen ze in oktober vorig jaar toe in het warenhuis Makro, waar ze voor een half miljoen frank aan sigaretten stalen.

Josif Orosz stelde zich burgerlijke partij. ,,Mijn cliënt werd neergeschoten, hoewel hij geen bedreiging vormde voor de juweliers. Er werd geschoten om te treffen. Dit is een gevaarlijk precedent'', pleitte de advocate van Orosz.

Openbaar aanklager Ilse Debbaudt gaf toe dat het een aartsmoeilijk afwegen was in de zaak. ,,De maatschappij mag niet te pas en te onpas naar de wapens grijpen. Maar de maatschappij mag de criminelen ook geen vrijbrief geven.''

Christian Vandenbogaerde en Jef Vermassen, de advocaten van de juweliers, vroegen de vrijspraak. ,,Sedert 1973 werd de juweliersfamilie dertien keer overvallen. De juweliers leven al bijna dertig jaar in staat van oorlog in hun woning die een bunker is geworden. Nog voor hij vijf jaar oud was, zag zoon Christophe twee brutale overvallen. Leven in een juwelierszaak is als leven in Israël. Voortdurend is er de dreiging, de stress, de angst'', pleitte Jef Vermassen.

Hij ontkende dat zijn cliënten vuurden om de gangsters te raken. ,,Als ze de gangsters wilden neerschieten, hadden ze dat gekund. Ze hadden de vluchtende gangsters in de rug kunnen schieten. Maar ze vuurden naar de banden, naar de auto.''

Uitspraak op 17 september. (PDC)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S