Virus aast op uw geld


Er is een nieuw computervirus actief, dat paswoorden en kredietkaartgegevens opspoort en doorspeelt. Het Bugbear-virus, dat zich ondertussen heeft ontpopt tot het meest verspreide ter wereld, is drie dagen geleden ook in België opgedoken. Vooral mensen die via het internet bankieren of aankopen doen, moeten opletten.

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) heeft al gewaarschuwd voor Bugbear. Het virus werd voor het eerst op 29 september ontdekt in Azië. Sindsdien verovert het de wereld. Het verspreidt zichzelf massaal via e-mail.

Sinds enkele dagen is Bugbear ook in België opgedoken. ,,Onze eerste melding dateert van dinsdagochtend'', zegt het e-securityteam van het BIPT, het officiële meldpunt in ons land voor virussen. ,,Sindsdien breidt Bugbear zich langzaam maar zeker uit.''

Bugbear vernielt geen bestanden op je harde schijf, maar is toch bijzonder gevaarlijk. ,,Het is een gemeen ding dat het gemunt heeft op je persoonlijke gegevens'', zegt een expert van e-security. ,,Bugbear kan toetsaanslagen herkennen en opslaan. Zo kan het virus paswoorden, pincodes en kredietkaartnummers reconstrueren die je op de pc ingeeft. Het stuurt die gegevens door naar gecodeerde e-mailadressen, waarschijnlijk van de verspreiders of makers van het virus. Als zij kwade bedoelingen hebben, kunnen ze makkelijk misbruik maken van de gegevens.'' Vooral wie via internet bankiert of on line aankopen doet, wordt gewaarschuwd.


Lang onopgemerkt
Bugbear is bijzonder moeilijk te detecteren. Doordat het geen schade aanricht op de harde schijf, kan het lang onopgemerkt blijven. Intussen verspreidt het virus zich via e-mail naar iedereen in het adressenbestand. Op het internet kan je al programma's downloaden om Bugbear uit te schakelen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S