Vakbonden vrezen faillissement NMBS


,,Als de NMBS niet snel en grondig wordt geherstuctureerd, staat het faillissement voor de deur.'' De spoorbonden zijn verbijsterd dat minister Isabelle Durant het besparingsplan van NMBS-baas Karel Vinck afwijst. Ze vrezen dat de reizigers en het personeel de dupe worden van de zoveelste crisis rond de NMBS.

,,De schulden worden niet afgebouwd. De exploitatie is verlieslatend. En nu moeten ook de investeringen worden teruggedraaid.'' De balans die de vakbonden maken van de NMBS is keihard. Toch kunnen ze leven met het besparingsplan dat gedelegeerd bestuurder Karel Vinck vandaag voorstelt aan de raad van bestuur.

De financiële toestand van de NMBS is zo slecht, dat Vinck de voor dit jaar voorziene investeringen met een derde terugschroeft. Hij bespaart 600 miljoen euro door onder meer het niet uitvoeren van onderhoudswerken. En door het Gewestelijk Expresnet rond Brussel, waarover al 15 jaar wordt gepraat, af te voeren.

Precies dat laatste vindt de minister van Mobiliteit, Isabelle Durant, onaanvaardbaar. Dat haar Brusselse kiespubliek erg gevoelig is voor dit voorstedelijke net, is wellicht geen toeval. Daarom eiste ze gisteren in de Kamer ,,dat er niet geraakt mag worden aan de voorgenomen investeringen''.

De vakbonden begrijpen de minister niet. ,,De fundamentele discussie uitstellen kan het doodvonnis betekenen voor de NMBS.'' Peter RASKING

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S