Niet langer senaatskandidaat na klacht wegens misbruik van vakbondsgeld

Verdacht barbezoek haalt Van Keer van N-VA-lijst


Paul Van Keer, de gewezen voorzitter van de politievakbond NSPV, is verwijderd van de N-VA-senaatslijst. Hij stond er nog maar enkele weken op. Er is tegen hem een proces aangespannen na een klacht over bezoeken aan ,,intieme bars'' op kosten van de politievakbond. Dat soort smeuïge verhalen kan N-VA-voorzitter Geert Bourgeois momenteel missen als kiespijn.

Na een lang gesprek van twee uur met Van Keer, tweede N-VA-kandidaat voor de Senaat, trommelde Bourgeois de pers bijeen. Gezeten voor de affiche De N-VA erin keek de partijvoorzitter heel sip.

,,Paul Van Keer ontkent alle aantijgingen aan zijn adres'', zei Bourgeois. ,,Maar hij wil vermijden dat de N-VA in opspraak komt door de gerechtelijke stappen tegen zijn persoon. Hij trekt zich terug als kandidaat voor de N-VA om zich in alle sereniteit tegen de beschuldigingen te kunnen verdedigen.''

Voor Bourgeois is het ,,zonneklaar dat de hetze tegen Van Keer dient om de N-VA te treffen.'' Van Keer is al een jaar geen voorzitter meer van de NSPV, en pas nu wordt er een klacht tegen hem ingediend.

Toch bleef de N-VA-voorzitter voorzichtig in de verdediging van zijn voormalige kandidaat: ,,De partij wil zich op geen enkele manier in de gerechtelijke discussie mengen.''

Die klacht is niet van de poes: Van Keer wordt door zijn opvolger bij de politievakbond, Philip Van Hamme, beschuldigd van misbruik van vertrouwen en oplichting. Van Keer heeft met geld van de NSPV dure etentjes betaald en zelfs bezoekjes aan ,,intieme bars waar dames meedrinken''.

Van Keer geeft de feiten toe, maar zegt dat het ,,niet meer dan normaal is dat na lang onderhandelen een restaurant wordt bezocht''. Ook het frivolere barbezoek erkent de N-VA'er, maar dat was ,,nooit een voordeeltje voor mijzelf''. Voor wie dan wel, laat de gewezen vakbondsman in het midden.


Wind in de zeilen
De politievakbond verdenkt Van Keer ook van gesjoemel met de nv Formatio, de vennootschap waarvan NSPV eigenaar is en die het vakantiecentrum Duinenzicht in Westende beheert. Van Keer zou er een put van vele miljoenen hebben achtergelaten.

Geert Bourgeois, de politicus met het onkreukbare imago, kan dergelijke duistere verhalen missen als kiespijn. De affaire-Van Keer komt bovendien op een moment dat zijn partij de wind in de zeilen had. In een recente opiniepeiling komt de N-VA voor het eerst boven de kiesdrempel uit.

Wie Van Keer opvolgt als tweede op de N-VA-senaatslijst, is nog niet bekend.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S