Freya Van den Bossche: ,,Minstens één manier van geld afhalen moet gratis''

Minister dwingt banken tot knieval


Alle banken moeten ervoor zorgen dat minstens één vorm van geld afhalen gratis is. Met dat standpunt trekt minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche (SP.A) vandaag naar een groots opgezet overleg met de Belgische banksector.

Omdat enkele banken onlangs nogal opmerkelijke tariefverhogingen doorvoerden, nodigde de minister van Consumentenzaken de Belgische Vereniging van Banken uit voor een grondige gespreksronde. Het kabinet-Van den Bossche legde gisteren samen met medewerkers van premier Guy Verhofstadt en economieminister Fientje Moerman een strategie voor het overleg vast. ,,We gaan een aantal basisbankproducten definiëren die iedereen nodig heeft'', zegt minister Van den Bossche. ,,We willen dan afspreken welke daarvan gratis moeten zijn en welke tegen een fair tarief beschikbaar moeten zijn.'' Het is de bedoeling die afspraken in een convenant te gieten.

Voor minister Van den Bossche is het ,,afhalen van je eigen geld'' een basisbankdienst die gratis moet blijven of het opnieuw moet worden. Een aantal banken rekenen voor geldafhalingen al langer kosten aan, Fortis doet dat sinds nieuwjaar ook bij klanten die gebruik maken van de eigen selfbank. ,,We gaan zien wat de banken voorstellen. Maar ik stel me tot doel dat bij elke bank minstens één manier van geld afhalen gratis houdt.'' Het ligt voor de hand dat banken dan kiezen voor het gratis geld afhalen uit de muur, omdat dit voor hen veel goedkoper is dan verrichtingen aan het loket. Van den Bossche maakt zich sterk dat ze haar standpunt hard kan maken, zeker sinds premier Verhofstadt zelf zich onlangs ook tegen de hogere banktarieven keerde.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S