Klassen krijgen gratis kranten


,,De krant lezen moet voor jonge mensen zo gewoon worden als 's ochtends je tanden poetsen'', vatte mediaminister Marino Keulen (VLD) het doel van Kranten in de Klas (KiK) samen. Dat project biedt scholen de kans 10 dagen lang alle Vlaamse kranten gratis in huis te halen.

Kranten in de Klas is een samenwerking tussen de Vlaamse Dagbladpers en de ministeries van Onderwijs en Media. Die laatsten maakten dit schooljaar een bedrag van 500.000 euro vrij, wat het project voor de geïnteresseerde scholen gratis maakt. ,,En da's redelijk uniek. In andere landen waar zo een project loopt, moeten scholen in de portemonnee tasten'', zegt professor educatieve communicatie Gerard van der Weijden.

Doel van KiK is de ontlezing bij jongeren tegengaan en hen opnieuw warm maken voor de krant. ,,Want 6 op de 10 jongeren tussen de 16 en 18 jaar leest nog zelden een krant'', weet voorzitter van de Vlaamse dagbladpers Hans Maertens. ,,Het project heeft bovendien een belangrijk maatschappelijk belang want goed geïnformeerde burgers zijn belangrijk voor onze democratie.''


Bezoek aan redactie
De scholen krijgen naast alle Vlaamse kranten ook didactisch materiaal bijgeleverd, in de vorm van werkkranten. onderwijsminister Marleen Vanderpoorten (VLD): ,,We willen dat scholieren ook kritische krantenlezers worden die feiten en meningen van elkaar kunnen onderscheiden''.

In de marge zetten de kranten-uitgevers individuele activiteiten op poten, zoals rondleidingen op de redacties, chatsessies of acties als journalist voor één dag. Enkele scholen testten KiK al uit en waren bijzonder enthousiast. ,,Spijtig dat het maar 10 dagen duurt'', gooide Abbie Verschueren van het Gentse Kunstinstituut de beide ministers voor de voeten.

  • Info: www.dagbladpers.org
  • Corrigeer

    POPULAIRE VIDEO'S