Gratis lening voor onbereikbare winkel

Brussel -
Winkeliers die in financiële problemen komen omdat hun zaak onbereikbaar is door wegenwerken, zullen binnenkort bij de overheid een gratis lening krijgen. Dat is de intentie van Steve Stevaert (SP.A), Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Handelaars die wegenwerken voor hun deur moeten dulden, staan steeds vaker aan de klaagmuur. Hoe langer de werken duren en hoe moeilijker de toegang tot de winkel of de parking erbij ligt, des te meer lijden de winkeliers omzetverlies. Uit hun hoek werd al bij herhaling aangedrongen op schadevergoeding.

Minister Stevaert (SP.A) vindt schadeloosstelling moeilijk haalbaar: ,,Dat is juridisch zeer complex. Begin eens te bewijzen welke de minwaarde is van een winkel tijdens wegenwerken en de meerwaarde erna. Daarenboven is het een federale materie.''

Wat de minister wel wil doen is dat kleine zelfstandigen een renteloze lening kunnen aanvragen, als zij kunnen aantonen dat zij door langdurige wegenwerken financieel in de problemen komen. Grotere winkelketens die in dezelfde omstandigheden verkeren, komen niet in aanmerking.

Stevaert hoopt dat vanuit het Vlaams parlement wetgevende initiatieven komen om zijn voornemen te dragen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S