Leo Hellemans stoomt VRT-nieuws klaar voor 2004

,,We zoeken een alternatief voor Bracke & Crabbé''


Leo Hellemans was de grote vernieuwer op de televisienieuwsdienst van de VRT. Hij gaf de fakkel door aan Leo De Bock en keerde na diens ontslag terug om er rust te brengen. De vraag is of daar veel van in huis zal komen: voor de verkiezingen van volgend jaar zoekt hij een vervanger voor Bracke & Crabbé en voor de ,,moeder van alle sportzomers'' zelfs een tijdelijk sportnet.

Zes jaar aan een stuk heeft Hellemans allerlei veranderingen doorgevoerd: zolang heeft Gorbatsjov het destijds niet uitgezongen. In die periode werd de redactie verjongd, het programma-aanbod uitgebreid en werd het VRT-nieuws marktleider. Nu wacht Hellemans (52) een andere taak: de rust terugbrengen op een nieuwsdienst die zwaar verscheurd leek na het ontslag van Leo De Bock. Is dat voor een persoon als Hellemans wel een uitdaging? ,,Absoluut'', zegt hij. ,,Het is niet omdat je de beste bent dat je je best niet meer moet doen om de beste te blijven. Bovendien krijgen we binnenkort meer concurrentie als het nieuwsproject van VTM uit de startblokken schiet. Ook met de verkiezingen van volgend jaar en de gigantische sportzomer van 2004 zullen we de handen vol hebben. Op kortere termijn zijn er een aantal vormelijke en inhoudelijke bijsturingen nodig voor de bestaande nieuwsuitzendingen. Het ritme van het Journaal, de verhaallijn, kan bijvoorbeeld nog sterker. In de loop van januari zal de kijker daar geleidelijk aan kennis mee maken.''

Starten jullie vanaf dan ook met wat jullie intern de ,,boei'' noemen, een overzichtje van de hoogtepunten halverwege het Journaal?

Daar bestaan inderdaad plannen voor. We stellen namelijk vast dat sommige kijkers de start van het Journaal missen en dus ook de hoofdpunten, want die worden op het einde niet langer herhaald. Bovendien duurt het Journaal veertig minuten en kan het dus geen kwaad om de kijker op een gegeven moment te laten weten wat er al gepasseerd is en wat er nog moet komen.

Sinds u opnieuw als hoofdredacteur aan de slag bent, valt ook de sportdienst onder uw bevoegdheid. Daar was toch al een sportchef.

De sportdienst staat voor een enorme uitdaging in 2004. Er is tennis, de Ronde van Frankrijk, het EK voetbal en de Olympische spelen. Voor zo'n project is het nuttig dat de leiding wordt versterkt. Ten tweede waren er een paar conflicten op de sportredactie en heeft men mij gevraagd om daar komaf mee te maken. ''.

Staat u achter het voorstel om een tijdelijk sportnet op te richten?

Een apart sportnet is in mijn ogen zeker de beste en eigenlijk zelfs de enige oplossing. Volgende week leggen we dat voorstel voor aan de raad van bestuur''.

In 2004 zijn er weer verkiezingen. Zal jullie aanpak sterk verschillen met die van dit jaar?

De vorige jaren zijn zowat al onze verkiezingsprogramma's op TV1 terechtgekomen omdat we een zo breed mogelijk publiek willen bereiken. Volgend jaar zullen we meer programma's op Canvas onderbrengen, waar beleidsmakers op een andere, meer inhoudelijke manier kunnen worden benaderd. Uit de evaluatie van de verkiezingsprogramma's van dit jaar is ook gebleken dat Bracke & Crabbé vooral geschikt is voor gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij kun je het meer hebben over de plaatselijke anekdotiek en kun je een lichtere toon aanslaan. We gaan nu naar een alternatief zoeken, maar er komt alleszins zo'n breed programma op TV1.

Anderhalf jaar geleden bent u opgestapt als hoofdredacteur van de tv-nieuwsdienst. Hoe komt het dat u hier nu met volle moed terug zit?

De VRT heeft de jongste tijd heel wat schokken ondergaan. Men dacht dan ook dat het goed zou zijn om op de nieuwsdienst snel voor rust te zorgen. Voor alle duidelijkheid: ik ben geen overgangsfiguur. En er waren ook geen andere kandidaten om Leo De Bock op te volgen. Het was ook niet mijn taak er een te zoeken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees