Litouwse metsers ingeschreven als oprichter

Nepfirma's omzeilen wet op zwartwerk


Door buitenlandse arbeiders die op hotelkamers verblijven in te schrijven als medeoprichters en bestuurders van een vennootschap omzeilen nepfirma's alle wettelijke klippen om toch aan zwartwerk te doen. Vooral in het Antwerpse zijn lepe aannemers begonnen met deze twijfelachtige maar vooralsnog wettelijke praktijken.

De truc bestaat erin dat een Belg een vennootschap opricht met verder negen, in het buitenland ingeschreven arbeiders. Bij de Confederatie Bouw krijgt zo'n vennootschap vrij snel na de oprichtingsakte een registratienummer. Aangifte bij de RSZ is niet nodig omdat de ,,bestuurders'' zelf de werken zullen uitvoeren. Dat is wettelijk.

Er zijn al enkele van deze twijfelachtige bedrijfjes bekend. Zo heeft een Gents aannemer een vennootschap opgericht met negen Litouwse metsers als medeoprichters. Zij hebben alle negen hun wettelijke woonplaats in Litouwen en verblijven zes maanden in een hotelletje.

Paul Van Malderen, zakenman uit Buggenhout (Ontex) en Vlaams parlementslid voor de CD&V, vreest dat deze praktijken snel navolging zullen krijgen: ,,Omdat ze geen RSZ betalen, kunnen die bedrijfjes goedkope offertes aanbieden, de markt concurrentieel beduvelen en de strijd tegen het zwartwerk omzeilen.''

Van Malderen heeft minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt om uitleg gevraagd. Die kondigt vandaag aan dat hij de sociale inspectie van de Vlaamse overheid met een onderzoek gelast. Landuyt: ,,Deze uitbuitingsmechanismen moeten meteen stoppen. Op basis van de arbeidskaarten zal verslag worden opgemaakt en moet de arbeidsauditeur een uitspraak doen.''RASKING

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees