Afghaan van 15 zat veertien maanden in Guantanamo Bay

Met kap over het hoofd naar Cuba


,,Ze hebben me niet slecht behandeld, maar ze hebben wel veertien maanden van mijn leven gestolen.'' Dat zegt de 15-jarige Mohammed Ismaïl Agha, die vorige week na meer dan een jaar gevangenschap op Guantanamo Bay eindelijk terug naar Afghanistan mocht. Ismaïl Agha is een van de drie Afghaanse minderjarigen die uit het Amerikaanse gevangenenkamp vrijgelaten werden omdat ze geen gevaar meer vormen voor de Verenigde Staten.

Ismaïl Agha is een van de vele Afghaanse jongeren die na de oorlog in zijn land klem geraakten in het gebied tussen de restanten van het Talibanverzet en de Amerikaanse eenheden die - met de hulp van soms wrede Afghaanse bondgenoten - jacht maken op de Al-Qaedastrijders.

,,Ik was met een vriend uit ons dorp naar Lashkaragh, de hoofdplaats van de provincie Helmand gegaan'', zegt Agha. ,,We stonden naar een winkel te kijken toen we door Afghaanse militiemannen opgepakt werden. Ze vroegen ons of we dienst wilden nemen in de militie, maar we vertelden dat we arm waren en een job zochten.''


Dagenlange ondervragingen
,,De militiemannen beweerden daarop dat we tot de Taliban behoorden en ze droegen ons over aan de Amerikanen. Eerst brachten ze ons naar Kandahar en daarna naar de militaire basis Bagram. Ze ondervroegen me dagenlang en ik kreeg er weinig te eten. Ik moest soms drie tot vier uur gehurkt blijven zitten, ook als ik wilde slapen. Omdat ik bleef volhouden dat ik geen Taliban was, dacht ik dat ze me wel vrij zouden laten, maar in plaats daarvan kreeg ik een kap over mijn hoofd en werd ik op een vliegtuig naar Cuba geduwd.''

,,Daar werd ik nauwelijks nog ondervraagd'', zegt Ismaïl Agha. ,,Eerst was ik daar diep ongelukkig, maar de Amerikanen werden gaandeweg vriendelijker. Ze zegden dat ik mocht bidden zoveel ik wilde en ze gaven me Engelse les. Ze hebben me ook goed verzorgd en te eten gegeven.''

Behalve met twee minderjarige lotgenoten had Ismaïl Agha geen contact met andere gevangenen. ,,De soldaten die ons verzorgden, gaven ons vorige week een afscheidsdiner, gingen samen met ons op de foto en drukten ons op het hart om verder naar school te gaan, maar mijn familie heeft daar geen geld voor'', zei Agha bij zijn thuiskomst.


Geen proces
De ouders van Ismaïl Agha leefden maandenlang in de grootste onzekerheid over het lot van hun zoon. Ze dachten dat hij gedood was of naar Iran getrokken was om er werk te zoeken. Pas tien maanden na zijn verdwijning kregen ze via het Internationale Rode Kruis een brief waarin Agha liet weten dat hij nog leefde.

Agha heeft net zoals zijn honderden landgenoten op Guantanamo Bay geen advocaat gezien, laat staan dat er ooit over een proces gesproken werd. Het Amerikaanse leger trekt zich weinig aan van die kritiek en zegt dat de leeftijd geen rol speelt als het erop aankomt vijandige strijders aan te houden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S