Door voetbalclubs, maar ook privé-personen die hond verliezen

Politie laat zich betalen


Voetbalclubs en concertorganisatoren, maar ook privé-personen, kunnen voortaan een gepeperde rekening ontvangen als ze een beroep doen op de politiediensten. De ministerraad stemde gisteren in met een koninklijk besluit dat het politiediensten mogelijk maakt een vergoeding te vragen voor allerhande prestaties.

Het kb legt 15 taken vast die voor vergoeding in aanmerking komen. Ook ordehandhaving bij voetbalwedstrijden is daarbij, maar dan alleen als de plaatselijke politie een beroep doet op extra mankracht uit een naburige zone.


Zoeken naar huisdier
De politie mag ook kosten aanrekenen voor het regelen van het verkeer bij andere sportwedstrijden, of concerten, fuiven en andere evenementen die met winstoogmerk worden georganiseerd. Dat geldt ook bij ,,stoeten en optochten''. De ordehandhaving bij politieke of sociale betogingen is wel nog gratis.

Privé-personen kunnen opdraaien voor de kosten als oom agent een deel van zijn werkuren heeft opgeofferd aan het opsporen van een verloren gelopen huisdier. Hetzelfde geldt voor politieprestaties ten gevolge van een elektronisch alarm dat ten onrechte afgaat, of voor wie de politie nodeloos oproept.

De politiediensten zijn niet verplicht om vergoedingen te vragen. Ze kunnen ze wel opleggen als gemeenteraad of politieraad daartoe beslissen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S