Veiligheid voetbal kost 6 miljoen euro per seizoen

Niet meer betalen voor fankaart


De voetbalfankaart wordt gratis voor iedereen. Vanaf het seizoen 2003-2004 krijgen kinderen onder de twaalf jaar al zo'n gratis kaart, een jaar later, hoeft niemand nog 12,5 euro te betalen voor het verplichte voetbalpasje. Minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (MR) besliste dat gisteren. Hij kondigde meteen ook een nieuwe, strengere veiligheidswet aan. Nog voor het einde van deze maand zal tijdens voetbalwedstrijden een grotere veiligheidsperimeter worden ingesteld waarbinnen de politie beenhard zal optreden.

De strijd tegen het hooliganisme kost nu per seizoen 6 miljoen euro, alleen al aan ordehandhaving. Veel te veel, vindt iedereen. Daarom komt er een strengere veiligheidswet, nog voor het einde van deze maand. Politie en gerecht moeten beter samenwerken om de betrapte hooligans ook daadwerkelijk te straffen. En de voetbalclubs moeten beter controleren aan wie ze een fankaart geven, ook al wordt die gratis in 2004.

Uit recente cijfers blijkt dat het hooliganisme nog altijd welig tiert in en rond onze voetbalstadia. De jongste maanden is het aantal processen-verbaal wegens vandalenstreken bij voetbalmatchen fors gestegen. En dan blijft het merendeel nog onbestraft. Ondermeer een strengere veiligheidswet moet daar iets aan doen. Rond de stadia komt een veiligheidsperimeter van 5 kilometer, veel groter dan tot nu toe het geval was. Iedereen die daarbinnen iets uithaalt, zal onverbiddellijk en zwaar gestraft worden.

De voetbalclubs zijn daar overigens mee verantwoordelijk voor. Het fankaartsysteem zoals dat nu bestaat is zo lek als een zeef. Frauderen met die kaarten is een nieuwe sport geworden, zodat het niet denkbeeldig is dat hooligans met een stadionverbod toch amok in de stadia maken. De clubs moeten daarom strenger controleren daarop, zegt Duquesne. ,,De fankaart was hun idee, dus moeten zij er ook voor zorgen dat het waterdicht is.''

Momenteel zijn er zo'n 300.000 voetballiefhebbers in het bezit van een fankaart.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S