Nog 17.500.000.000 Belgische frank zoek

Belgen houden miljarden oude franken bij


De euro is bijna twee jaar in omloop, maar er ligt nog steeds voor 435 miljoen euro (17,5 miljard frank) aan niet ingewisselde franken in kluizen, spaarkousen of gewoon op vergeten plekjes. Eigenlijk is de omwisseling van munten zo goed als stilgevallen. Dat kan een meevaller worden voor het Zilverfonds van minister van begroting Johan Vande Lanotte, al eist die uit voorzichtigheid niet meteen het gehele bedrag op.

Eind vorig jaar, na één jaar euro, stelde de Nationale Bank vast dat er vijf procent van de totale geldmassa aan biljetten en munten niet was omgezet in euro's. Het ging om een half miljard euro. Dat bedrag daalt nauwelijks. In de loop van dit jaar is net geen 10 miljoen euro aan oude munten binnengebracht zodat er nog voor ruim 193 miljoen euro metaal ,,vermist'' is.

Munten kunnen tot eind 2004 worden omgewisseld in kantoren van de Nationale Bank. Biljetten verliezen nooit hun waarde. Dit jaar werd er nog voor zowat 53 miljoen euro aan papieren geld omgewisseld. Met grote coupures van 10.000 frank lopen de mensen sneller naar de Nationale Bank dan met kleinere biljetten. Maar toch zijn er nog meer dan 300.000 biljetten van tienduizend frank achter.

Bij de Nationale Bank zien ze twee verklaringen. Veel munten en kleine biljetten zitten in het buitenland, in de zakken van toeristen, of bij Belgen die zich daarvoor geen moeite getroosten. Een ander deel is gewoon zoek. Als het om grote coupures gaat, houden veel mensen die bij als waardevast, anoniem en gemakkelijk weg te bergen spaargeld.

Voor de schatkist betekent ,,verloren'' geld een uitzonderlijke opbrengst. Minister Johan Vande Lanotte (SP.A) stortte eind vorig jaar al 214 miljoen euro in het Zilverfonds, zijn spaarpot tegen de vergrijzing. Ziet hij dit jaar opnieuw een buitenkansje van 200 miljoen euro aan niet-ingewisseld geld? Neen, antwoorden ze bij Vande Lanotte. Omdat er nog in lengte van jaren kan worden ingewisseld, dit jaar voor ruim 60 miljoen euro, gebiedt de voorzichtigheid daarvoor een provisie aan te leggen op een geblokkeerde rekening.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S