Ingeburgerd en trouwplannen, maar toch opgesloten

Rechter verlost Russisch meisje van handboeien


Ze woont al 3 jaar in België, spreekt vlot Nederlands en heeft trouwplannen met haar Belgische vriend, maar de Dienst Vreemdelingenzaken liet de 19-jarige Russin Jana Agadjanova zonder pardon in een gesloten asielcentrum opbergen. Wet is wet: haar verblijfsvergunning is verstreken en daarom hield de politie van De Haan het meisje aan. Met de handboeien aan verscheen Jana gisteren voor de beroepsrechter in Gent. Die beval de boeien meteen los te maken en besliste dat ze, na drie weken, de Refuge in Brugge mocht verlaten.

Blankenberge/Brugge

,,Er zijn leuker dingen dan de drie weken die ik hier doorbracht'', zei Jana Agadjanova toen ze gisteravond om 18 uur haar koffers pakte in het gesloten asielcentrum De Refuge in Brugge. Maar het Russische meisje laat het hoofd er niet bij hangen. ,,Mijn vriend en ik hebben trouwplannen en het zal geen papieren huwelijk zijn, want ik wil de rest van mijn leven bij hem blijven. We gaan er nu werk van maken, zodat ik in België kan blijven. Ik wil ook zo snel mogelijk weer naar school; ik heb al een afspraak met de directeur.''

Het is intussen 3 jaar geleden dat Jana met haar zus en ouders in België arriveerden. Ze hadden een verblijfsvergunning en gingen in Blankenberge wonen. Daar studeert Jana in de Sint-Jozef Handelsschool. Ze spreekt vlot Nederlands en behaalt goede resultaten.


Samen vechten
Een paar maanden geleden leerde ze ook de liefde van haar leven kennen: Christof Duthoy. Het jonge stel besliste om samen te gaan wonen in Wenduine, maar daar school een addertje onder het gras. Toen ze een adreswijziging aanvroeg van Blankenberge naar De Haan, ontdekten de agenten dat haar verblijfsvergunning verstreken was. ,,Op aanbeveling van de Dienst Vreemdelingenzaken hebben we haar bestuurlijk aangehouden'', klinkt het bij de politie.

Jana werd opgepakt en opgeborgen in de Refuge in Brugge. De Brugse rechtbank van eerste aanleg zag geen reden om de Russische vast te houden in het gesloten centrum, maar de Dienst Vreemdelingenzaken ging daartegen in beroep. Het Gentse beroepshof bracht gisteren dan verlossing en liet het meisje, na drie weken, vertrekken uit de Refuge.

,,De rechter stond verstomd dat Jana nog handboeien droeg en gaf het bevel die te verwijderen'', zegt haar vriend Christof. ,,De vele reacties van haar schoolvrienden zorgden voor grote weerklank. Wij hebben het eerste deel gewonnen, maar wij zullen nu samen vechten om de Belgische nationaliteit te bekomen voor Jana.''

Corrigeer

MEER NIEUWS