Amerika kan terreur niet stoppen


De Verenigde Staten hebben het terreurnetwerk van Osama bin Laden nog niet klein gekregen. De aanslagen in de Saoedische hoofdstad Riyad zijn daar het trieste bewijs van. Minstens 20 mensen, onder wie zeven Amerikanen, kwamen om toen 9 zelfmoordenaars bomauto's tot ontploffing brachten. Volgens enkele Amerikaanse bronnen ligt de dodentol veel hoger op 91. Er vielen ook meer dan 200 gewonden.

Waar de Amerikanen al sinds de oorlog in Irak bang voor zijn, is nu gebeurd. Ze konden een nieuwe, goed voorbereide en grootschalige terreuractie niet voorkomen. Nochtans beschikten zowel de Amerikaanse als de Saoedische inlichtingendiensten over informatie dat een aanslag werd voorbereid.

Toch konden de zelfmoordenaars in Riyad bijna ongehinderd toeslaan. Maandagavond om 23.30 uur baanden ze zich schietend een weg door de omheining rond drie wooncomplexen, en brachten hun bomauto's tot ontploffing. ,,Ik hoorde een verschrikkelijke knal die alle vensters uit de muur rukte'', zegt de Belg Christian Braye. Hij woont in een van de getroffen complexen.

Kort na de explosies duidde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, al-Qaeda aan als hoofdverdachte. ,,Al-Qaeda is verzwakt, maar niet verslagen'', gaf Powell toe terwijl hij in Riyad de ravage aanschouwde.

Zowel Powell als de Amerikaanse president Bush hebben gezworen dat ze de strijd tegen terreur zullen opvoeren. ,,De weerzinwekkende aanslagen tegen Amerikaanse en andere burgers bewijzen de noodzaak van onze wereldwijde oorlog tegen het terrorisme.''

De nieuwe aanslagen laten de Amerikanen in het buitenland echter achter in onzekerheid. Zoals ooggetuige Nick Holt-Kentwell zei: ,,Als je ziet op welke smerige manier onschuldigen in hun bed worden gedood, vraag je je af waar je nog veilig bent.''

Corrigeer

MEER NIEUWS