High-tech kraak van minstens 4.000 bankkaarten aan pompstations

Tankbeurt slaat gat in rekening


Een oplichtersbende heeft zich van een nooit vertoonde truc bediend om minstens 4.000 bankkaarten van tankende chauffeurs te kopiëren. Al duizend gekopieerde kaarten zijn in Italië en Spanje gebruikt om geld af te halen. Tot gistermiddag toe kreeg Banksys, de beheerder van het elektronische betaalverkeer in ons land, signalen dat de bende nog volop probeerde geld af te halen met geblokkeerde kaarten.

Fraude met bankkaarten van Banksys kwam totnogtoe erg sporadisch voor. De oplichters gebruikten meestal een valse kaartlezer en keken via een verborgen camera over de schouders van de gebruikers mee. Zo konden ze de pincode ontfutselen en hoogstens enkele tientallen kaarten kopiëren.

De truc werd eind juni nog gebruikt aan een BBL-filiaal in Antwerpen. Schalkse Ruiters De Pauw en Lenaerts demonstreerden het systeem enkele jaren geleden nog op televisie.

Banksys had begin deze week niet in de gaten dat de fraude deze keer van een heel andere orde was. De woordvoerster probeerde donderdagavond met een late mededeling nog de schade te beperken: ,,Wij zijn het slachtoffer geworden van een poging tot oplichting.''

Niets blijkt nu minder waar. De beheerder van het elektronische betaalsysteem weet al twee maanden dat er wat mis is met de betaalterminals in het Brusselse. De politie van Grimbergen kreeg tijdens de zomer al een klacht van Banksys binnen over geknoei aan een betaalapparaat aan een tankstation.

Onbekenden hadden het apparaat geopend en enkele draden losgeprutst. Daardoor was de verbinding tussen de Banksys-centrale en het tankstation verbroken. Banksys dacht dat het slechts om vandalisme ging.

Wat later werd een volledige betaalautomaat met paal en al gestolen aan een tankstation in Waals-Brabant. Ook nu had Banksys nog niets in de gaten.


Gegevens op ingebrachte chip
Begin deze week vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Banksys vond bij een controle een gemanipuleerde betaalautomaat aan een Jet-station in Overijse. Oplichters hadden het apparaat geopend en bijkomende apparatuur geïnstalleerd. Zo kopieerden ze alle gegevens die bij een tankbeurt via de telefoonverbinding naar de Banksys-computer werden verstuurd (zie infografiek).

Na enkele dagen verwijderde de bende opnieuw haar chip en ging met alle gegevens aan de haal. Handlangers kopieerden de gestolen gegevens op blanco bankkaarten, die dan in Spanje of Italië werden gebruikt.

Toen Banksys de jongste dagen de omvang van de fraude in het oog kreeg, brak paniek uit. Het elektronisch betaalsysteem bij de tankstations werd donderdagmiddag zelfs even stilgelegd. Gisteren deelde Banksys mee dat de betrouwbaarheid van het netwerk was hersteld.

Deze fraude is duidelijk het werk van een internationale bende. De diefstal en het kopiëren gebeuren in één land, maar de buit wordt soms duizenden kilometer verder te gelde gemaakt. Zo duiken in België kaarten op die in Duitsland zijn gestolen en in Franse supermarkten doen bendeleden inkopen met Belgische kaarten.

Het parket van Brussel meldde gisteren dat de verantwoordelijke die zich met de fraude bezighield met vakantie was. Het parket maakt zich weinig illusies dat de bende snel kan worden opgerold. Zelfs de beelden van bewakingscamera's in de Jet-benzinestations zijn vrijwel onbruikbaar. De camera's zijn vooral gericht op de pompen en de nummerplaten van de voorbijrijdende auto's. Fraude met betaalkaarten is bovendien geen prioriteit voor lokale of federale politie.

Corrigeer

MEER NIEUWS