Regering schakelt Rampenfonds in

Noodweer heeft Belgen 52 miljoen euro gekost


De overstromingen van de jongste jaren hebben bijna 52 miljoen euro (2,1 miljard frank) gekost. Dat blijkt uit ramingen van de provinciegouverneurs. De federale regering schakelt het Rampenfonds in, maar de meeste getroffenen mogen niet hopen op een volledige vergoeding.

De federale regering besliste gisteren de overstromingen van augustus dit jaar en van juli en september vorig jaar tot ramp te erkennen. Tegelijk wordt het gebied van een aantal al erkende rampen uit 2000 uitgebreid.

Daarmee is de achterstand die de federale regering had opgelopen in de erkenning van rampen, zo goed als ingehaald. ,,Door het vele papierwerk bij het KMI en de inspectie van Financiën duurde het soms maanden voor een advies kon worden afgeleverd over de erkenning als ramp. Daarom hebben we een achterstand opgelopen'', zegt premier Guy Verhofstadt. ,,Nu hebben we erop aangedrongen dat er snel een advies zou komen.''


Schade niet tot laatste cent vergoed
De beslissingen zullen wel geld kosten. Volgens de gouverneurs mag de schade bij de rampen van de jongste twee jaar op 52 miljoen euro worden geraamd. Het Rampenfonds vergoedt die schade niet helemaal.

,,Over het algemeen krijgen de getroffenen een vergoeding die 40 tot 50 procent van de geleden schade bedraagt'', zegt Verhofstadt. ,,Dat hangt van de individuele dossiers af. In sommige gevallen wordt de schade helemaal vergoed.''

De premier maakt zich sterk dat het Rampenfonds voldoende geld zal hebben om iedereen uit te betalen. Getroffenen hebben tot het einde van het jaar de tijd om een dossier in te dienen. Sommige gemeenten helpen hun inwoners bij het vervullen van de formaliteiten. De uitbetaling volgt dan in de loop van volgend jaar.

De regering buigt zich volgende week over nog andere overstromingen. Dan moet duidelijk worden of ook de overvloedige regenval van eind juli, begin augustus dit jaar en die van midden augustus tot ramp uitgeroepen kan worden.

De bevoegde ministers van de regering komen dinsdag samen om zich over de oorzaken van al die rampen te buigen. Ze bespreken maatregelen om de gevolgen van de neerslag tot een minimum te beperken.

Tegen het einde van het jaar moet de nieuwe wet op het Rampenfonds, die ook de verzekeringsmaatschappijen een grotere verantwoordelijkheid geeft, klaar zijn.

Corrigeer

MEER NIEUWS