Minister Marino Keulen voert strijd tegen doping op

Sporters krijgen ook tijdens training verrassingscontroles


Vlaams minister van Sport Marino Keulen (VLD) voert de strijd tegen het dopinggebruik op. Tegen eind dit jaar komen er onaangekondigde dopingcontroles bij sporters. Vanaf dan zullen ook bloedstalen genomen kunnen worden en bovendien zal genetische doping opspoorbaar worden.

Keulen reageert daarmee op de recente dopingperikelen in het wielermilieu. De VLD'er spreekt tegen dat de Vlaamse overheid niets doet om dopinggebruik in de sport aan te pakken. ,,Er worden jaarlijks 2.000 dopingcontroles gehouden'', verdedigt Keulen het beleid.

Om de bestrijding van dopinggebruik efficiënter te maken, kondigt Keulen aan dat het bestaande decreet ,,Medisch verantwoord sporten'' uit 1991 wordt gewijzigd. Volgende vrijdag staat de bijschaving op de agenda van de Vlaamse regering. ,,Daarna gaat de tekst naar het parlement. Het is de bedoeling dat alles nog dit jaar rond is'', aldus Keulen.

Door de wijziging van het decreet kunnen sporters buiten de wedstrijden en onaangekondigd gecontroleerd worden op doping via de ,,out of competition''-controles. Ook bloedcontroles -- voor de opsporing van epo en varianten ervan -- zouden in tegenstelling worden mogelijk. Vandaag kunnen alleen urinestalen worden opgevraagd. Ook wordt genetische doping opspoorbaar gemaakt.

Dat de wijziging van het decreet zo lang op zich liet wachten, is het gevolg van de farmaceutische spitstechnologie in het dopingwereldje, argumenteert Keulen. ,,We hebben echt geen tijd verloren. Het is gewoon een erg ingewikkelde materie'', luidt het.

Binnenkort zal trouwens op het internet een lijst te vinden zijn met allerlei medicijnen die al dan niet op de dopinglijst staan. Op die manier wordt voorkomen dat sporters onbewust doping gebruiken. (WW)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S