Veel ex-Sabéniens op ultieme verkoop van Sabena-materiaal in Zaventem

,,Mijn maatpakjes hadden hier ook nog wat opgebracht''


Nadat de veiling van de kunstcollectie van Sabena vorige week ongeveer 10 miljoen euro had opgebracht, is het sinds gisteren de beurt aan de gewone verzamelaar. Horloges, stropdassen, affiches, stickers, handtassen, juwelen en ander promotiemateriaal en prullaria worden in het Sabenahouse aan de man gebracht in een ultieme Sabena-uitverkoop. Uiteraard willen veel ex-Sabéniens er nog een souvenir op de kop tikken. ,,Hier had ik ook nog wat kunnen verdienen aan mijn eigen maatpakjes'', zegt een stewardess olijk.

Eerst de nummers opschrijven van de gewenste Sabena-spulletjes, en dan aanschuiven in de lange rij naar de kassa's. Dat is de voorgeschreven procedure in loods 26 op de luchthaven van Zaventem. Het blijft dus bang en vooral lang afwachten of de souvenirs op je verlanglijstje nog in voorraad zijn.

,,We hadden niet gedacht dat er na een half uur al zoveel volk zou zijn'', zegt organisator Kevin Serranne. ,,Er zijn ook al een zeventigtal mensen die zich ingeschreven hebben voor de extra 100 vliegtuigmaquettes die we laten maken van de modellen A330 en A340.''

Natuurlijk veel ex-Sabéniens op deze verkoop. ,,Ik denk dat ik een stropdas van Sabena koop'', zegt Jean-Pierre Blanckaert, lid van de Sabena-gepensioneerdenbond Old Timers. ,,Ik heb 25 jaar lang bij de Sabena-familie gewerkt, tot ik in 1994 verplicht met brugpensioen gestuurd werd. Maar de vriendschappen bleven. Daarom wil ik graag enkele souvenirs.''

Ook jonge ex-Sabéniens neuzen rond. ,,Ik kom voor bepaalde posters en vliegtuigjes. Die affiches typeren ons'', vertelt Renke Brosens. ,,Ik had mijn maatpakjes ook al beter hier tussen gehangen, dan zou ik er nog iets aan verdiend hebben.'' Wat later vertrekt ze met wel zes opgerolde posters in haar zakje.

Bij sommige kopers schuilt er nog wrok in de stem. ,,Dit is pure lijkenpikkerij. Extra vliegtuigjes ineenknutselen en verkopen voor 400 euro... Wij zien er toch geen frank van'', bijt ex-Sabénien David De Ryck van zich af.

Organisator Kevin Serranne durft dat tegenspreken. ,,De opbrengst gaat naar de schuldeisers en het personeel zal, als belangrijkste schuldeiser, als een van de eersten uitbetaald worden.'' (TDK)

Corrigeer

MEER NIEUWS